Ontbreken plaquette bij net gerenoveerd standbeeld Piet Hein roept vragen op

Gemeente Rotterdam maakte een week geleden een Reel op Instagram over de renovatie van het beeld van Piet Hein, maar dat viel niet bij alle Rotterdammers in goede aarde. Het beeld is namelijk niet voorzien van extra informatie over het koloniale verleden van Piet Hein. De Reel is inmiddels verwijderd, maar vragen over de toon van de post en het missen van de plaquette met achtergrond bleven bestaan. Dat blijkt niet helemaal terecht: “De plaquette komt wel, maar heeft vertraging opgelopen.”

“Er is iets misgegaan met de bestelling”, zo vertelt Jade van Doornik van de gemeente Rotterdam. “En vanwege de zomervakantie, is de vertraging verder opgelopen, maar het bordje komt er echt. Inclusief een QR code waar mensen meer informatie kunnen vinden.” Het beeld was volgens de gemeente aan renovatie toe; de gouden letters en de sokkel zijn de afgelopen maanden gerestaureerd.

De gemeente heeft sinds vorig jaar een beleid om de kennis en het bewustzijn van Rotterdammers over het slavernij en het koloniale verleden te vergroten. In 2022 wordt er meer ingezet op onderwijs over het onderwerp op scholen, faciliteert de gemeente bewoners in hun onderzoek naar hun afkomst, is er een proef met toelichtingen bij straatnamen. Ook werd dit jaar het boekje ´Koloniaal Rotterdam – Stad van vandaag en morgen’ uitgebracht, een toegankelijke versie van het grote onderzoek naar het slavernij en koloniale verleden van de stad. Bij het beeld van Piet Hein leek in de eerste instantie leek bij de renovatie dus een kans gemist.

Standbeeld eerder in opspraak
Het beeld raakte eerder in opspraak toen actiegroep Helden van Nooit het in 2020 met rode verf besmeurden: “Afgelopen nacht hebben wij, de activisten van het Helden van Nooit-kunstcollectief, dubieuze gedenktekens in Rotterdam bewerkt.” Naast het beeld van Piet Hein werden toen ook het standbeeld van Pim Fortuyn en het toenmalige Witte De With Center for Contemporary Art besmeurd.

Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal reageerde met onbegrip op die actie: hij bracht in 2018 een boek uit over Piet Hein, ‘Zijn naam is klein’ en trekt het idee dat de zeeman betrokken was bij de slavernij en kolonisatie in twijfel. Op Twitter zei hij toen: “Piet Hein is een heel ander verhaal. In de eerste plaats is hij in 1629 doodgeschoten voor Calais, door Duinkerker-kapers. Dat was zes tot zeven jaar voor Nederland (via de WIC) in de slavernij stapte. Ook heeft hij vlak voor zijn dood een interview gegeven aan een Delftse dominee waarin hij zegt dat je inboorlingen met respect moet behandelen. ‘Men moet bedenken dat het mensen zijn en geen beesten.’

Wie is Piet Hein?
Piet Hein (1577 – 1629) was een schipperszoon uit Delfshaven die later uitgroeide tot een van de grootste en bekendste zeelieden van Nederland. Zijn bekendste actie is het veroveren van de Spaanse Zilvervloot in 1628. Tussen 1623 en 1629 was Piet Hein luitenant-admiraal en commandant van de West-Indische Compagnie.

In 1598 werd hij gevangengenomen voor door de Spanjaarden en werd hij ingezet als ‘galeislaaf’, roeier. Volgens Siebe Thissen, historicus, filosoof en voormalig hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte, zou zijn eigen ervaring de reden kunnen zijn waarom Piet Hein zich later kritisch uit over hoe Europeanen Afrikanen en Inheemse Amerikanen behandelden.