Opgeheven RRKC roept wethouder op om besluit stoppen adviesorgaan te heroverwegen

Leden van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) willen dat het besluit om het adviesorgaan op te heffen, wordt teruggedraaid. Wethouder Said Kasmi maakte eerder bekend dat de RRKC, het officiële adviesorgaan van de gemeente dat onder andere subsidieaanvragen uit de cultuursector toetst, per 1 januari 2023 wordt opgeheven. Dat daar vanaf 1 januari 2023 geen behoefte meer aan is in deze vorm, sloeg bij de leden in als een bom.

“Dat vinden wij echt verschrikkelijk. Dat betekent ook dat wij actie ondernemen om de gemeenteraad te vragen om de wethouder te bewegen om die beslissing te herzien”, reageert Rento Zoutman. Hij is secretaris van de RRKC. Ook beleidsadviseur Arno van der Hoeven benadrukt het belang van hun positie. “Ik vind het heel waardevol en belangrijk voor de stad dat je een onafhankelijk adviesorgaan hebt. Dat is wat wij zijn”, legt hij uit.

Tekst gaat verder onder de video.

Sinds de Rotterdamse wethouder voor cultuur heeft besloten om komend jaar te stoppen met de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur is het niet duidelijk hoe het geld in de culturele sector verdeeld gaat worden. De culturele instellingen die subsidies krijgen van de gemeente hebben regelmatig contact met elkaar in een directeurenoverleg.Volgens de voorzitter van dat overleg, Caroline Pietermaat van Hofpleintheater, is het niet aan de sector om te oordelen over het functioneren van de RRKC. “Dat de sector belang hecht aan een onafhankelijk advies, gevraagd en ongevraagd, is na een rondgang langs de velden evident. Het is van belang dat we gezamenlijk met alle partijen in gesprek gaan over hoe nu verder om tot een sterk Rotterdams stelsel te komen waarbij onafhankelijk advies aan het bestuur structureel gewaarborgd is”, zegt zij over de ontstane situatie.

Een woordvoerder van de wethouder laat weten dat er uitgebreid over is gepraat en nagedacht en dat de beslissing niet over één nacht ijs is gegaan. “Juist omdat we ons realiseren dat de impact ervan groot is. Zeker voor de mensen die bij RRKC werken of er advieswerk doen. De RRKC heeft nog de gelegenheid om een zienswijze in te dienen”, besluit zij.