Oprichter Voedselbank Rotterdam Clara Sies noemt 20 jarig jubileum een ‘zuur succes’

Voedselbank Rotterdam van Sjaak en Clara Sies bestaat twintig jaar. De stichting is de grondlegger van de 171 voedselbanken in Nederland. Van al die voedselbanken is Voedselbank Rotterdam naast de oudste ook de grootste. Op dit moment zit Voedselbank Rotterdam in een transitieprocess om van uitdeelpunten naar zelfbedieningswinkels te gaan. In 2021 is de eerste supermarkt aan de Mathenesserstraat hiervan geopend.

Sjaak en Clara Sies beginnen in 2002 vanuit hun achtertuin in Vreewijk met het samenstellen van de eerste voedselpakketten. Dit initiatief groeit in twintig jaar uit tot een landelijke organisatie met meer dan 12.000 vrijwilligers die eten voorzien aan ruim 40.000 huishoudens. “Eigenlijk is het heel bizar”, vertelt medeoprichter Clara Sies. “Het is een beetje groter geworden dan dat wij in eerste instantie hadden gedacht”, grinnikt Clara.

Clara (69) en Sjaak (80) Sies zijn al een aantal jaar niet meer direct actief bij de Voedselbank maar zien het nog wel als ‘hun kindje’. “De impact die het op zoveel gezinnen heeft is niet te beschrijven. Het is een bizar gegeven dat twee ongeschoolde mensen zo’n grote organisatie hebben kunnen opzetten”. Aan de andere kant is het een succes wat ze liever niet willen ‘vieren’: “Wij hebben het altijd een zuur succes genoemd. Het is natuurlijk belachelijk dat in een land als Nederland zoveel mensen nog afhankelijk zijn van een voedselbank. In een ideale wereld was ons initiatief helemaal niet nodig geweest.”

Zelfbedieningswinkels
Voedselbank Rotterdam zamelt wekelijks zo’n 80.000 kg aan voedsel in. Dit voedsel wordt bij 25 uitdeelpunten verdeeld over ruim 6.300 huishoudens in Rotterdam. De komende jaren is de voedselbank van plan om van dit oude model af te stappen en zich te focussen op zelfbedieningswinkels. De voedselpakketten die de mensen nu krijgen zijn vooraf samengesteld maar in de nieuwe winkels kan je dat zelf doen zodat je echt kan halen wat je wilt. Clara snapt de nieuwe strategie maar ziet ook nadelen: “Ik denk dat het sociale element verdwijnt. Naast het voedsel hebben de mensen ook veel aan contact, een goed gesprek. Dat had je altijd bij een ophaalpunt. Dan ging je even met elkaar zitten met een bakkie koffie en sprak je de week door. Dat valt nu waarschijnlijk weg.”

Om het jubileum te vieren doen Clara en Sjaak ook zelf nog iets: “Wij gaan eind dit jaar een boek uitbrengen. Hierin willen wij ons verhaal delen om mensen te inspireren om goed te doen en naar je naasten om te kijken.” Dit boek zal voor klanten van de voedselbank ook digitaal beschikbaar zijn.

Vorig jaar spraken wij Clara en Sjaak Sies over het openen van hun nieuwe buurtcafé. Op de website van Clara en Sjaak kan je meer informatie vinden over hun aanstaande boek.