Overdracht van pijn en trauma: ‘Al die tijd droeg ik iets mee wat niet bij mij hoorde’

Na verschillende ervaringen in de reguliere geestelijke gezondheidszorg merkte Natascha dat er een puzzelstukje ontbrak. Met de hulp van onder meer welzijnsorganisatie Diaspora Wellhouse werkte zij op een cultuursensitieve manier aan de pijn en spanningen die zij als Surinaams-Nederlandse vrouw met zich meedroeg.

Een van de methoden die Natascha leerde kennen was de familieopstelling. Deze therapievorm helpt mensen beter te begrijpen hoe relaties en gebeurtenissen binnen een familie invloed hebben op iemands leven. Naar aanleiding van deze sessie ging ze in gesprek met haar moeder die haar angsten en verdriet met haar deelde. “Eigenlijk een beetje dezelfde dingen die ik in mijn leven had meegemaakt”, vertelt Natascha. “Dat was ook weer een bevestiging voor mij van: al die tijd droeg ik dus ook een stukje daarvan met mij mee, wat eigenlijk niet eens bij mij hoorde.”

Cultuursensitieve geestelijke gezondheidszorg
Rotterdam telt inmiddels verschillende welzijnsorganisaties en organisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg die een cultuursensitieve werkwijze hanteren. Zo ook psycholoog Eneida Delgado Silva, die vijftien jaar geleden haar eigen praktijk startte. Volgens Delgado Silva is cultuursensitief werken ‘zien dat diverse culturen verschillende manieren hebben om dingen te uiten, beleven en ervaren’. Ze legt uit: “Ook al ben ik zelf van Kaapverdiaanse afkomst, moet ik heel erg oppassen dat ik niet datgene wat ik heb geleerd een-op-een toepas bij cliënten.”

Dit betekent in de praktijk ook dat verschillende disciplines worden ingezet, zoals muziek, beweging en andere vormen van creatieve therapie. “In het Westen wordt praten en rationeel verwoorden vaak in de therapie verwacht van cliënten”, aldus Delgado. “Alleen dat is niet de enige vorm van hoe we onze emoties uiting kunnen geven.”

Wat Draag Je Mee?
De interviews met Natascha en Eneida Delgado Silva zijn onderdeel van de serie ‘Wat Draag Je Mee?’. Hierin gaan we in gesprek met Rotterdammers die op verschillende manieren verbonden zijn met het koloniale en slavernijverleden. Hoe werkt deze geschiedenis door in het heden? Welke uitdagingen moeten zij overbruggen in hun dagelijks leven? En wat geven zij door aan de toekomst? In andere woorden: Wat dragen zij mee?

In vier afleveringen horen we de verhalen van acht Rotterdammers. Onderwerpen zijn ondernemerschap, het overdragen van gedeelde geschiedenis en cultuur en intergenerationeel trauma. De complete serie is hier terug te kijken.

De serie ‘Wat Draag Je Mee?’ is mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam. Gemeente Rotterdam heeft geen invloed op de inhoud.