Politieke update: Vragen over ‘ronselen’ van wijkraadsleden en nieuwe gezichten op de lijsten

OPEN Rotterdam houdt je tot 16 maart 2022, de dag dat Nederland weer naar de stembus mag voor de gemeenteraadsverkiezingen, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in politieke updates. Dit is wat we tot nu toe weten over de komende verkiezingen.

Partijen hebben tot 20 december de tijd om zich aan te melden voor de verkiezingen. We weten nu al dat we bepaalde partijen niet meer terug gaan zien en dat er nieuwkomers klaarstaan. Zo kunnen Rotterdammers dit jaar niet stemmen op NIDA, de SGP en de PVV. Die eerste wordt een belangenorganisatie, de tweede werkt niet meer samen met de ChristenUnie en Maurice Meeuwissen, op dit moment nog raadslid voor de PVV, gaat onder een eigen lijst verder.

Zorgen over ‘ronselende’ ambtenaren
Naast het stemmen op de raadsleden, wordt er 16 maart ook gestemd op wijkraadsleden voor de nieuwe wijkraden (blijf OPEN Rotterdam volgen, binnenkort vertellen we je alles hierover!). Bewoners van alle wijken in Rotterdam mogen zich verkiesbaar stellen voor de wijkraad van de wijk waarin ze wonen. Deze bewoners hoeven niet verbonden te zijn aan een politieke partij, maar volgens de VVD zijn er ‘verontrustende berichten’ binnengekomen over ambtenaren die mensen in hun eigen netwerk aansporen om zich verkiesbaar te stellen. Donderdagochtend discussieert de raad met wethouder Roos Vermeij over het onderwerp. “We moeten hier niet te lichtzinnig over denken”, klinkt het in de raad uit de mond van raadsleden van CDA, D66 en VVD. “We moeten wijken voor het idee dat wijkraadsleden schoothondjes worden van ambtenaren.”

Volgens wethouder Vermeij kunnen ambtenaren helemaal niet ronselen. “Sterker nog, u en ik kunnen dat ook niet. We moeten Rotterdammers er op wijzen dat dit systeem er is. Onze opdracht is dat we alle Rotterdammers uitleggen wat ‘Wijk aan zet’ is, en hen op te roepen zich te kandideren. Waar ligt de grens? We gaan geen handtekeningen regelen, daar ligt de grens.” Het gaat de wethouder om Rotterdammers te enthousiasmeren voor het stelsel van wijkraden.

Overige raadsleden hameren op een scherpere rolomschrijving voor ambtenaren. Tot 17 januari kunnen kandidaten zich aanmelden voor de wijkraad.

Nieuwe gezichten
De relatief nieuwe partijen BIJ1 en VOLT doen voor de eerste keer mee met de verkiezingen. Lijsttrekker van Volt Imane Elfilali zegt de Rotterdamse kar met volle moed te trekken: “Roffa we komen er aan”.

Ook BIJ1 heeft al een lijst met potentiële raadsleden bekend gemaakt, met namen als Mieke Megawati Vlasblom en Romana Vrede. Deze maand wordt de voorlopige kieslijst besproken en definitief gemaakt.

Jezus Leeft!
Wim Kleen van de partij Jezus Leeft geeft aan dat die partij voornemens is weer mee te doen in Rotterdam. Hijzelf zal de lijst waarschijnlijk aanvoeren: “Maar we mikken wel op een lijst met meerdere kandidaten, daar zijn we nog mee bezig.”

SP
Met welke kandidatenlijst de SP mee doet, is nog de vraag. Na onrustige maanden waarin vier leden van de Rotterdamse afdeling van de partij geroyeerd zijn, is de huidige lijst door het landelijke bestuur afgewezen. De Rotterdamse SP’ers beraden zich nog over volgende stappen, laten ze weten in een verklaring. OPEN Rotterdam sprak met de afdelingsvoorzitter Tijs Hardam van de Rotterdamse SP over zijn ambities en de huidige situatie:Verkiezingsprogramma’s druppelen binnen

De eerste verkiezingsprogramma’s worden langzaam gepresenteerd. Zo heeft Leefbaar Rotterdam een ‘oplossingsgerichte verkiezingsprogramma’ gepubliceerd met onder andere focus op veiligheid voor vrouwen, schone buitenruimte en het ouderenbeleid.
Ook D66 heeft haar partijprogramma gepresenteerd met de titel ‘Thuis in de wereldstad’ en GroenLinks laat in het conceptprogramma weten vliegveld Zestienhoven te willen veranderen in een park.

Als je geen zin hebt in het doorspitten van alle dikke programma’s, Iris en Isa van de Kiesadvies Podcast gaan in aanloop naar de verkiezingen weer op een laagdrempelige manier uitleggen waar alle partijen voor staan. Vorige verkiezingen ging OPEN Rotterdam bij hen langs:

Meer Rotterdamse politiek volgen? Komende dinsdag is de uitreiking van de politicus van het jaar. En vrijdag 17 december in het staartje van de 24-uurs uitzending Studio Eendracht praten we verder over politiek en gaan we in gesprek met onder andere wethouder Roos Vermeij.

Stemmen in de Stad
OPEN Rotterdam houdt je richting de verkiezingen op de hoogte over de wijkraad. Deze producties zijn onderdeel van Stemmen in de Stad, een programmareeks over ‘Wijk aan Zet’ van Arminius, LOKAAL, OPEN Rotterdam en Vers Beton. Stemmen in de stad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, deze organisatie heeft geen invloed op de inhoud van de producties.