Rachid zoekt Raad: “Terugkoppeling gemeente naar wijkraden kan beter”, aldus wijkraadslid Mavis

In ‘Rachid zoekt Raad’, de nieuwe serie van OPEN Rotterdam over lokale politiek, brengen we telkens een bezoek aan een Rotterdamse wijk. Samen met een wijkraadslid, gebiedscommissielid óf gemeenteraadslid, onderzoeken we in hoeverre de Rotterdammers invloed kunnen uitoefenen op politieke beslissingen. Ook onderzoeken we het wel en wee van de wijk. Aan de hand van actualiteiten, onderwerpen en persoonlijke ervaringen, bespreken we wat er wel en niet leeft in een wijk.

In de eerste aflevering zijn we in Vreewijk in Feijenoord en vertelt Mavis van den Heuvel- Fairbairn ons over haar wijk en over haar werk als lid van de wijkraad. Zo vertelt ze wat er op dit moment speelt in de wijk, zoals de plannen om het betaald parkeren in te voeren, en over hoe de lijnen lopen met het stadsbestuur. “Dat kan beter.” 

Gebiedscommissies
De gemeente Rotterdam vond het belangrijk dat bewoners meer invloed krijgen op wat er gebeurt in de wijk. Daarom werden in 2018 de gebiedscommissies in de gebieden Noord en Feijenoord vervangen door veertien wijkraden. En in zes wijken -in de gebieden Delfshaven, Prins Alexander en Charlois- experimenteert de gemeente met gelote wijkcomités.

Wijkraden en wijkcomités bestaan uit vijf leden. De leden hoeven niet aangesloten te zijn bij een politieke partij en zijn allen zelf bewoners. Een wijkraad maakt samen met bewoners, ondernemers en andere partners in de wijken, een wijkagenda. Het is een bundeling van ideeën om de wijk te verbeteren. Het gaat dan vooral over veiligheid, de buitenruimte en voorzieningen in de wijk. De wijkraad adviseert het college van B&W gevraagd en ongevraagd over ontwikkelingen en/of problemen in de wijk.

Bekijk ook de reportage die we over de wijkraad Vreewijk hebben gemaakt in 2018.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter