Ramadan: Geen eten, geen drinken, wel vaccineren?

Imam Demirci

De ramadan is alweer een aantal dagen bezig en ondertussen worden er nog Rotterdammers, waaronder ook moslims, uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Maar doorbreek je met zo’n vaccin het vasten of gaan de ramadan en vaccineren gewoon samen?

“Iedereen maakt zelf de keuze om zich wel of niet te vaccineren”, vertelt Rotterdammer Ugur Demirci die tot vorig jaar imam was van de Birlik moskee in Rotterdam-Zuid. Momenteel werkt hij vanuit de stad als Hoofd Religieuze Zaken bij de Nederlandse Islamitische Federatie. “En islamitisch gezien verbreekt vaccineren het vasten niet, dus moslims kunnen zich laten vaccineren tijdens ramadan. Dat oordeel is gegeven door de Nederlandse Islamitische Federatie.”

“Eten of drinken mag niet, maar een vaccinatie bevat geen voedingsstoffen. Bovendien gaat het inenten via de bovenarm en niet via de keel. Verder zijn de goedgekeurde vaccins rein en kunnen ze volgens de  Wereldgezondheidsorganisatie geen schade toebrengen aan het menselijk lichaam.”

Gezondheid gaat in de islam boven vasten, “want zonder gezondheid kun je niet vasten”, legt Ugur verder uit. “De islam adviseert bij ziekte altijd om niet alleen spiritueel om gezondheid te vragen aan de schepper, maar geeft ook het persoonsgebonden advies om te versterken door middel van de beschikbare medicatie.”