Ramadan in Rotterdam tijdens de coronacrisis

De ramadan is 23 april begonnen. Normaal betekent deze religieuze maand bewustwording maar ook samenzijn met familie. Door Corona is het verboden om met grote groepen in een ruimte te zijn om verspreiding van het virus te voorkomen. Hoe maken Rotterdammers de ramadan tijdens de coronacrisis mee? Wij spraken een aantal Rotterdammers hierover.

Majda, student Crossmediale communicatie
“Het hoofddoel is de connectie met je schepper te vergroten en vergiffenis vragen door mooie daden te creëren en aan iemand te denken die het minder goed heeft. Dat gevoel krijg je als je dichterbij het geloof staat. Dat is nu heel anders dan andere keren.”

Majda is communicatiestudent en woont op zichzelf in Crooswijk. “Het is lastig dat ik op mezelf woon. Wanneer ik naar mijn ouders ga, moet ik binnen een uur weg omdat mijn ouders binnen de risicogroep vallen. Wat ik ook lastig vind is dat ik niet naar de moskee kan. Normaal wordt samen het Taraweeh gebed uitgevoerd. Dat gaat nu heel anders dan in de moskee.”

Majda heeft manieren gevonden om in contact te zijn met haar geloof en haar familie. “Ik kijk nu naar live streams van een imam en ik heb contact met mijn familie via een groepsapp. We leven in 2020 en hebben andere mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven.” Majda heeft uit de coronacrisis een boodschap gehaald. “Het is belangrijk om niet te vergeten waar de ramadan echt om draait en voor staat.”

Roelof, freelance videomaker
Roelof woont met zijn vrouw in Rotterdam. “Tijdens deze religieuze maand kom je dichterbij jezelf. Het is echt een bewustwording. “Ik merk dat ik het ontmoeten van mensen mis. In deze tijd werk ik veel thuis en zie ik dus maar weinig mensen in het echt waardoor je niet echt over het vasten kunt praten.”

Het vasten zelf ervaart hij niet per se anders door het vele thuis zitten. “De dag is een feit en duurt zolang als het duurt.” Aan het eind van de dag schuiven hij en zijn vrouw aan tafel en genieten ze van zelfgemaakte hapjes. “Wij hebben een grotere koelkast moeten kopen om al het Iftar eten in kwijt te kunnen. Sinds de coronacrisis ga ik niet meer zo vaak de deur uit. Wanneer ik buiten de deur moet werken, doe ik meteen alle boodschappen voor de hele week.” Hij en zijn vrouw zouden de laatste dagen van de ramadan bij de familie van zijn vrouw zijn in Marokko. “De reis naar Marokko gaat niet door en dat is heel erg moeilijk voor ons. Na het eten bellen we even met haar familie in Marokko en laten we zien wat we hebben gekookt. Zo kunnen we toch samen Iftar houden.”


Rena, student International studies Midden-Oosten
Rena studeert aan de universiteit en woont met haar ouders in Rotterdam-Zuid. Normaal gesproken was Iftar het moment om samen te komen met vrienden en familie. “Ik was altijd zo druk met events en heel veel tijd kwijt aan het organiseren, dat ik de essentie van de ramadan vergat. Dit is de eerste keer dat de ramadan anders aanvoelt omdat ik me kan concentreren op waar het echt om gaat. Ik neem nu de tijd om de Koran te lezen. Ik pak elke dag een soera, een hoofdstuk uit de Koran, vertaal deze en daar zoek ik dan de betekenis achter. Zo leer ik de Koran beter te begrijpen.”

Ik ben heel bewust bezig met waar ik dankbaar voor moet zijn. Wanneer je dan aan tafel zit, ben je oprecht blij.” Rena bakt graag in haar vrije tijd. “Ik ga een project starten waarbij ik mijn baksels verkoop. De opbrengst hiervan gaat naar weeskinderen en families in Irak. Zo kan ik toch wat doen voor een goed doel” Ook Rena heeft een boodschap uit de coronatijd kunnen halen. “Het belangrijkste is dat we beseffen dat het ook een positieve kant heeft omdat we de essentie van de ramadan nu echt kunnen voelen zonder vrienden en veel familie.”

Hoe ervaar jij de ramadan tijdens de coronacrisis?

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter