Regisseur Nabil Tkhidousset maakt stuk over psychoses en Marokkaanse cultuur: ‘Moet meer aandacht voor zijn’

Het verhaal van Rotterdam kent mooie, maar ook moeilijke kanten. In de Rotterdamse Wijken Show van het Festival O. is ook plaats voor die tweede categorie. Regisseur Nabil Tkhidousset maakte een voorstelling over psychoses genaamd ‘De stelling van Ibtissame’. Het theaterstuk was op 21 april te zien op het Annie M.G. Schmidtplein, voor de deur van Theater Zuidplein.

“Het gaat over psychoses en hoe de Marokkaanse cultuur daarnaar kijkt”, legt Tkhidousset uit. “Ik vind dit een interessant onderwerp omdat het zo onderbelicht is. Terwijl best veel jongeren kampen met psychoses waardoor ze eigenlijk buiten de samenleving komen te staan. Ik denk dat daar meer licht op geworpen moet worden.”

Met een nieuw programma o.l.v. Rajiv Bhagwanbali brengt O. Festival for Opera. Music. Theatre., vocale projecten en communities samen die samen het verhaal van Rotterdam vertellen. De Rotterdamse Wijken Show en het stadsprogramma genaamd DIT IS ROTTERDAM op 18 mei 2023 gaat over het vinden van het verhaal van Rotterdam. Wie bepaalt wat dat is? Hoe klinkt dat of hoe ziet dat eruit? Bezoekers en artiesten maken samen een muzikale reis waarin we de mooie kanten en de minder mooie kanten van de stad bezoeken.

De Rotterdamse Wijken Show wordt uitgevoerd door een vaste groep professionele artiesten die tijdens elke voorstelling op zoek gaat naar het verhaal van Rotterdam. Daarnaast doen talenten uit de verschillende wijken mee en wordt er samengewerkt met partners Theater Zuidplein, Podium Islemunda en House of Urban Arts.

Tkhidousset werd door Milou Brockhus, hoofd talentontwikkeling & speciale projecten bij Theater Zuidplein, gevraagd om een stuk te schrijven en te regisseren. Brockhus: “De thematiek waar hij mee bezig is, is een groot thema in de stad. Dat is ook Rotterdam.”

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door O. Festival for Opera. Music. Theatre. en gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam. Alle afleveringen zijn hier terug te zien.