Restauranthouder Reza is coronabeleid zat; stichting Essajo heeft het door corona juist druk

Een jaar geleden moest Reza nog flink lachen om de hamsterwoede onder “die nuchtere Hollanders”. Nu spreekt videomaker Wim Wiegmann hem vlak na de zoveelste teleurstellende persconferentie. De eigenaar van het mediterraans restaurant La Cazuela in de Provenierswijk is helemaal klaar met het coronabeleid, maar blijft met mensen in contact.

Ook in Spangen staan bewoners Sahila en Estelle in contact met Rotterdammers. De dames hebben de hele zomer hard gewerkt om Stichting Essajo te kunnen openen, een plek waar mensen “zonder gedoe en regels” kleding, speelgoed en ondersteuning kunnen krijgen. Alhoewel de plek op een kledingwinkel lijkt, was de locatie ondanks de lockdown geopend. “Er is geen sprake van een lockdown als het om mensen helpen gaat”, merkt Sahila op.

Contact houden
Met de deur op een kier, serveert restauranthouder Reza aan passanten van een looproute zijn heerlijke dessert. Contact houden met zijn klanten blijft van levensbelang, vindt hij. “Je wil het contact niet verliezen. En ik blijf zo toch een beetje bezig.” Wat hem betreft gooit het kabinet de boel zo snel mogelijk open, maar hij is eigenlijk al zijn vertrouwen al verloren.

Estelle en Sahila merken dat de coronaperiode hard aankomt in de wijk Spangen. Ze richtten daarom hun stichting op om mensen uit de buurt te helpen. “Het gaat goed met de stichting, maar eigenlijk is dat een slecht teken. Dan gaat het in de maatschappij niet goed.” Ze hopen dat de drempel om hulp te zoeken wordt verlaagd. “We moeten af van de schaamte.”

Nieuwe meters maken
Videomaker Wim Wiegmann maakte in 2020 een serie portretten over Rotterdammers en hun ervaringen met corona. Nu, bijna twee jaar later, gaat hij in de nieuwe serie Nieuwe meters maken langs bij een aantal oude bekenden. Ook gaat hij langs andere Rotterdammers. Wat hebben ze geleerd van de eerste lockdowns? Hoe redden ze het nu? En wat moeten we vasthouden?

Zo sprak Wim Wiegmann gastheer Reza twee jaar geleden al. Tijdens de eerste lockdown bracht de restauranteigenaar zijn dagen klussend door.