ROPOPO met wethouder Chantal Zeegers: ‘Als je het mij persoonlijk vraagt zeg ik: we renoveren alles!’

De vijftiende aflevering van ROPOPO werd vrijdag 30 september opgenomen in Arminius mét publiek. Te gast is wethouder Chantal Zeegers (milieu, bouwen en wonen), die na haar studie geschiedenis griffier bij de VN in New York werd om daarna terug te keren in Rotterdam en nooit meer te vertrekken.

Het artikel gaat verder onder de podcast.

Zeegers geeft een eerste reactie op het snoeiharde rekenkamerrapport over de Woonvisie, maar daar wappert alweer het publiek met een vlaggetje: iets té inhoudelijk. ‘Ik hoop dat u wel een beetje nerveus werd toen u hoorde dat ik kwam inspreken’, zegt Sander van der Kraan van het Woonprotest, die zijn best heeft gedaan om iets voor te bereiden dat ‘iets doortastender is dan het Rotterdamse woonbeleid’.

Van Der Kraan doet een indringende oproep aan de wethouder om geschiedenis te schrijven met een ingrijpende visie op het gebied van volkshuisvesting. Al is zo’n radicale aanpak misschien niet te rijmen met haar ambities in Den Haag? “Nee, ik kan me niet voorstellen dat ik ooit staatssecretaris of minister zou willen worden”, zegt Zeegers, die trouwens vroeger zelf ook behoorlijk activistisch was (inclusief PSP-buttons). Daarna werd ze steeds rechtser: “Maar het stopt bij D66 hoor!” Het linkse college kwam er dan ook niet want ‘niet alles lukt’, zegt Zeegers, “maar hopelijk lukken betaalbare woningen wel!”

Nieuwe Woonvisie
Een bezorgde bewoner uit Zuid maakt zich zorgen over de woonvoorraad daar. Gelukkig werkt een werkgroepje met raadsleden vanuit coalitie en oppositie samen aan een nieuwe (!) Woonvisie! Kan de wethouder niet zorgen dat we wat minder slopen, vraagt een bezoeker?
Zeegers: “Als je het mij persoonlijk vraagt, zeg ik: we renoveren alles!” Op de valreep wordt nog even een ‘slinkse’ vraag over flexwoningen gesteld en wat vindt Zeegers er eigenlijk zelf van dat ze de enige vrouw is in een college met negen mannen?

Na wat hoogtepunten op de socials (slagroomtaart van het college, woke kerkbezoek van het CDA) en een seksgrapje van de SP wordt afgesloten met het partijdisciplinelied.