Rotterdammers zamelen spullen in voor Afrikaanse gemeenschap in Oekraïne: ‘Jammer dat wij dit moeten doen’

De oorlog in Oekraïne ontvluchten is voor velen in het Oost-Europese land een moeilijke operatie. Voor de Afrikaanse gemeenschap in het land is dit vaak nog moeilijker. Om die reden is initiatiefnemer Fairuz Sewbaks een inzameling gestart om de slachtoffers met een Afrikaanse achtergrond in en rondom Oekraïne te helpen.

Aan de Witte de Withstraat in hartje Rotterdam wordt van 9 tot en met 21 maart ingezameld voor de Afrikaanse gemeenschap in Oekraïne. “Iedereen die ons helpt bij dit initiatief doet dit vrijwillig, wij associëren ons niet met een grote organisatie”, vertelt Fairuz.

‘Ik sta hier niet voor mijn plezier’
Fairuz kon niet anders dan in actie komen: “Wil ik dit doen..? Nee. Ik had dit natuurlijk liever anders gezien en sta hier ook niet voor mijn plezier. Maar wat moet je anders; jij en ik gaan straks naar huis met een lekker kop thee op de bank. Moeten wij daarna dan gaan slapen wetende wat daar gebeurt… Ik kan dat niet.”

Dagelijks komen er mensen spullen afgeven voor de Afrikaanse gemeenschap. Overal in het pand staan tassen vol kleding, eten en medische producten. “Ik houd altijd al mijn ogen open om te helpen”, vertelt een donateur. “Deze inzameling vind ik heel goed en daarom draag ik natuurlijk graag mijn steentje bij. Vandaag nog met kleding maar morgen kom ik ook nog medicijnen brengen!’’

De inzameling aan de Witte de Withstraat duurt tot en met 21 maart. Fairuz had nog wel langer door willen gaan: “Jammer genoeg moeten wij ons pand op de eenentwintigste verlaten. Wij zijn dus dringend op zoek naar een nieuwe locatie waar wij de inzameling kunnen voortzetten.’’

Bekijk hier meer informatie over de inzameling voor de Afrikaanse gemeenschap in en om Oekraïne.