Slachtoffers toeslagenaffaire gaan mars door Rotterdam lopen: ‘Einde aan het schandaal!’

Verschillende moeders en hun gezinnen die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire gaan volgende maand een mars door Rotterdam lopen. Met de ‘Mars met de Moeders’ willen ze afdwingen dat er een eind komt aan de problematiek rond de affaire. “Het aftreden van het kabinet, alle media-aandacht en een parlementair onderzoek, het heeft ons nog altijd geen schade- en eerherstel gebracht”, zeggen de initiatiefnemers.

De actie vindt op donderdag 11 november plaats. Dat is een belangrijk moment voor de initiatiefnemers. Twee jaar geleden stapten op diezelfde dag verschillende moeders met Tweede Kamerlid Renske Leijten naar het Rotterdamse belastingkantoor, waarna steeds meer duidelijk werd over de praktijken van de Belastingdienst. “Er werd blootgelegd dat de Belastingdienst discrimineert, institutioneel racisme in de hand werkt en haar eigen wet- en regelgeving niet naleeft.”

“Gezinnen zijn van de één op de andere dag in diepe schulden en grote financiële stress beland.”

Wat was de toeslagenaffaire ook alweer?
Zeker 30.000 ouders zijn tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeurs, omdat zij zouden sjoemelen met de kinderopvangtoeslag. Zij kregen ineens geen toeslag meer, en nog erger: ze moesten alle ontvangen toeslagen terugbetalen.

Binnen de Belastingdienst waren al verschillende signalen dat de fraudeverdenkingen niet klopten, maar pas na onthullingen in de media in 2018 kwam de zaak echt aan het rollen. Het kwaad was toen in veel gezinnen al geschied. “Gezinnen zijn van de één op de andere dag in diepe schulden en grote financiële stress beland. Ruim 100.000 kinderen zijn door de staat tot armoede gebombardeerd en hun toekomst is ontnomen”, zeggen de initiatiefnemers van de mars.

Volgens rapporten heeft de Belastingdienst zich schuldig gemaakt aan vooringenomenheid en discriminatie. Ook politieke leiders viel veel te verwijten. Daarom trad Lodewijk Asscher eerder af als lijsttrekker van de PvdA vanwege zijn rol in de affaire en viel het doek voor het kabinet, dat nog altijd demissionair is.

Met deze banner maken de moeders hun intenties duidelijk.

Initiatiefnemers: ‘Problemen nog altijd niet opgelost’
Alhoewel er hier en daar wel actie is ondernomen, zijn de problemen twee jaar nadat ze aanklopten bij het Rotterdamse belastingkantoor nog altijd niet opgelost, zeggen de initiatiefnemers. Daarom gaan ze actie ondernemen en lopen de moeders met hun gezinnen opnieuw dezelfde historische route die ze twee jaar geleden namen.

De gedupeerden vragen medestanders om mee te lopen met de mars. Die begint donderdag 11 november om 8.00 uur vanaf het Stadhuis.