Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu onder de indruk van Rotterdamse kunst

Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, heeft woensdag 17 augustus een bezoek gebracht aan de tentoonstelling All You Can Art in de Kunsthal. Uslu kreeg tijdens haar bezoek een rondleiding langs alle kunstwerken in het Auditorium, die gemaakt zijn door zowel kunstenaars als bezoekers.

All You Can Art is een samenwerking tussen kunstenaars uit Rotterdam en Curaçao die kunst dichter bij de bewoners van de stad brengt. Onder de leiding van een van de oprichters, kunstenaar Tirzo Martha, is de staatssecretaris rondgeleid. “Het is echt een interactief kunstproject. Je ziet het, het is anders dan een gewone tentoonstelling. Je wordt niet aan de hand van informatie geleid door de tentoonstelling, maar je moet zelf echt op zoek naar informatie. Wat dat betreft is het een heel interactieve tentoonstelling en ik ben onder de indruk”, vertelt Gunay.

 

Gunay stopt bij verschillende kunstwerken, zoals bij een schilderij gemaakt door twee vrouwen uit Iran. Zij onderzoeken de positie van de vrouw in het land en gaan hierover in gesprek met bezoekers. Ook bezoekt Gunay het kleine atelier van een kunstenaar die samenwerkt met asielzoekers en statushouders. “De vraag die aan de asielzoekers en statushouders wordt gesteld is: Wat is voor hen nu een veilige plek? Maar die vraag wordt ook gesteld aan de bezoekers, want wat is voor alle verschillende bezoekers nu een veilige plek? Zo zie je dat het echt een interactief kunstproject is en dat is heel indrukwekkend om te zien.”

Een favoriet kan Gunay na de rondleiding nog niet kiezen. “Ik moet echt nog even heel goed kijken, maar ik vind eigenlijk het geheel het mooist. En de diversiteit: je ziet allemaal verschillende ideeën van mensen waar ze zich veilig voelen en veilig bij willen voelen. Sommige dingen herken je, maar sommige dingen zijn ook nieuw en juist dat brengt de interactie op gang. Want je wordt nieuwsgierig naar wat de kunstenaar precies doet en wat de reden achter het kunstwerk is”, vertelt de staatssecretaris.

All You Can Art
De kunstwerken in het Auditorium van de Kunsthal zijn gemaakt door een team van kunstenaars samen met talrijke buurtinitiatieven, studenten, wijkbewoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en nieuwsgierige bezoekers. Alles onder de leiding van de oprichters van All You Can Art, kunstenaars David Bade en Tirzo Martha. Zij brengen hun kennis van de hedendaagse Curaçaose kunst naar Rotterdam.

OPEN Rotterdam maakte al eerder series over dit project. Vorig jaar nog volgden we twintig Rotterdamse huishoudens die twee weken lang een kunstwerk uit het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te logeren kregen. En in 2019 en 2020 volgende voor een mooie serie de All You Can Art Summerschool op de voet.