Studio Stadmaken: De Drukke Stad, daar kan/moet nog meer bij!

Het aantal bedrijven, banen, inwoners en bezoekers van Rotterdam groeit. Die groei heeft een plek nodig, iets dat op verschillende plekken in de stad al merkbaar is: een nieuwe hoogbouwvisie, een vastgoedmarkt onder hoge druk en veranderende winkelgebieden in de binnenstad.

Onderzoeksjournalist Maurice Geluk van Vers Beton maakte het dossier ‘Wie bezit de stad?’ over de invloed van particuliere beleggers in Rotterdam. Hij licht zijn dossier toe.

Anke Griffioen is bestuurskundige, filosoof en schoenverkoper bij Calandschoen op de Nieuwe Binnenweg. Ze trok diverse projecten om verbeteringen in haar wijk en straat aan te brengen. Voor de revitalisatie van de Nieuwe Binnenweg tussen Eendrachtsplein en ‘s-Gravendijkwal, kreeg zij samen met Jeanne Hogenboom in 2013 de Van der Leeuwprijs. In 2014 benoemde Vers Beton haar tot schaduwwethouder Economie en Bestuurlijke Vernieuwing. Anke sprak in Studio Stadmaken over de toegenomen druk op het centrum van de stad en de ontwikkeling van de winkelgebieden. 

Als het centrum steeds drukker en onbetaalbaarder wordt om in te wonen, kom je in de buitenwijken terecht. Wij gingen de straat op om eens na te vragen waar men liever woont: midden in het drukke en bruisende centrum, of toch liever rustig in een buitenwijk?

In de nieuwe Hoogbouwvisie valt te lezen dat er rondom de zogeheten ‘Alexanderknoop’ torens gebouwd gaan worden. Prins Alexander is een gebied in ontwikkeling, met zijn eigen voordelen en uitdagingen. We gingen daarover in gesprek met Bas Kortmann. Met het Huis van Oosterflank en Theatergroep Powerboat is hij al zes jaar nauw betrokken bij het wonen in deze wijk.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat