Studio Stadmaken: De Inclusieve Stad, jouw buurt? Mijn buurt!

In Studio Stadmaken gaat het ook over inclusieve stadsontwikkeling. Want stadsontwikkeling kan heel top-down plaatsvinden, maar ook in samenwerking met wijkbewoners. En hoe ging dat vroeger?

Onderzoeksjournalist Saskia Naafs onderzocht de staat van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid dat Rotterdam Zuid vooruit moet helpen en zag dat bewoners nauwelijks worden gehoord. Ze licht het onderzoek toe dat ze deed voor Vers Beton, Open Rotterdam en Investico. 

Marthe van Gils is bij de Veldacademie betrokken bij de Monitor Veerkrachtig Bospolder Tussendijken 2028. Een programma waarbij organisaties uit de wijk samenwerken met de gemeente en corporaties om de wijk om de energietransitie te koppelen aan een sociale en maatschappelijke verbeteringen.

Je zou het Oude Westen een voorloper kunnen noemen op het gebied van grootstedelijke kwesties. Al vanaf de jaren ’70 is het een snelkookpan van stadsvernieuwing en buurtactivisme. Het Office for Metropolitan Architecture, zelf in de wijk gevestigd, wijd er een onderzoek en expositie aan. Het stadmakerscongres organiseerde een excursie naar het Oude Westen, waar OPEN verslag van maakte.

Het boek Stadsvernieuwing in Rotterdam beschrijft de geschiedenis van vijf stadsvernieuwingswijken tussen 1970 en 1990, waaronder het Oude Westen. Het biedt nieuwe inzichten over de waarde van deze toch vaak als lelijk afgeschreven wijken. Auteur Ben Maandag en initiatiefnemer en oud- Stedenbouwkundige Elizabeth Poot waren te gast. 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat