Studio Stadmaken: Rotterdammers maken door corona anders gebruik van de buitenruimte

De Harde Stad, deel één van het tweeluik over de stad in coronatijd, gaat over het gebruik en het inrichten van een stad onder invloed van een pandemie. Presentator Hasna El Maroudi en tafelheer Mathis J. Bout spreken met drie experts over eigenaarschap en regulering in de publieke ruimte.
 

Nu alles dicht is, gebruiken Rotterdammers de buitenruimte op een andere manier, merken fotograaf Willem de Kam en jongerenwerker Randy Evora. Samen met hen gaan wij de straat op en onderzoeken we op welke eigenwijze manier Rotterdammers nu gebruik maken van de buitenruimte en waar zij behoefte aan hebben. Willem: “Deze rare tijd zorgt er eigenlijk voor dat mensen andere behoeften krijgen wat betreft buitenruimte en verandert de behoefte wat de buitenruimte voor hen zou moeten zijn.”

Studio Stadmaken
De reportage is onderdeel van de eerste livetalkshow onder de noemer Studio Stadmaken, een initiatief van Vers Beton en OPEN Rotterdam. De media-organisaties bundelen opnieuw de krachten in het kader van het Stadmakerscongres 2020. Dit jaar buigt Studio Stadmaken zich over de stad ten tijde van een pandemie, in een tweeluik op 14 en 21 januari. In twee talkshows gaan Hasna El Maroudi en vaste tafelheer Mathis Bout met verschillende experts in gesprek over de stad ten tijde van een pandemie. 

“Uteindelijk zijn we allemaal mensen, we hebben allemaal diezelfde behoefte aan ontmoeting”, vertelt Jorn Wemmenhove. Hij is aanjager van de inclusieve stad en zette afgelopen zomer met een aantal andere partijen De Vakantiestraat op: een initiatief dat bewoners de mogelijkheid geeft een vakantiegevoel te creëren in hun eigen straat door spel en plezier een plek toe te kennen in het publieke domein.

Jiska Engelbert, media – en communicatie-onderzoeker, bestudeerde de app SpotR; door de gemeente Rotterdam in de markt gezet als een druktemeter. Maar, zegt Jiska Engelbert, “mensen willen de stad en de publieke ruimte niet alleen gebruiken op basis van de acht categorieën die de app noemt.” De app adviseert je niet alleen waar wel of niet naar toe te gaan op basis van de beschikbare ruimte, maar meldt ook onder welke voorwaarden je ergens tijd kan doorbrengen.

De Zachte Stad
Kijk volgende week voor deel twee het tweeluik: De Zachte Stad. Welke pijnpunten en kansenongelijkheden zijn door corona boven komen drijven? De stream is donderdag 21 januari vanaf 20.00 uur te bekijken via sociale mediakanalen van OPEN Rotterdam en op het televisiekanaal.

Deze talkshows zijn deel van het jaarlijkse Stadmakerscongres en zijn mogelijk gemaakt door Architectuur Instituut Rotterdam. De organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van de programma’s.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat