Televisiemaker André Pijnappel over verkiezingen Brazilië: “Haat heeft gewonnen”

Zondag is bekend geworden dat de linkse Lula da Silva de Braziliaanse verkiezingen heeft gewonnen met 50,9% van de stemmen. Voor de rechtse Bolsonaro bleef het dus spannend tot de laatste stem. André Pijnappel is filmmaker en heeft onder andere de korte film De Wacht geproduceerd bij OPEN Rotterdam. André is Braziliaan, wij spraken met hem over de verkiezingen in Brazilië.

 

“Ik vind het erg moeilijk. De stemmen zijn precies verdeeld tussen de twee partijen, een duidelijke winnaar zou er dus niet komen. De linkse voorstanders van Lula zijn erg fel tegen de rechter partij van Bolsonaro en andersom. Doordat de partijen zo ver uit elkaar liggen zijn er miljoenen woedende burgers. De haat heeft gewonnen.”  

 

Niet gestemd 

“Ik heb bewust op niemand gestemd in de tweede ronde, in de eerste ronde kan je wel op andere partijen stemmen. Toen ik in de tweede ronde alleen nog maar kon kiezen tussen Lula en Bolsonaro, heb ik ervoor gekozen voor geen van beide te gaan. Over Bolsonaro is geen goed woord te zeggen, maar Lula heeft zeker zijn tijd gehad. Toen hij begon met zijn presidentschap was ik 9 jaar, inmiddels heb ik de 39 aangetikt. Mensen stemmen op Lula, omdat hij Bolsonaro niet is. Eigenlijk hetzelfde als in Amerika begin dit jaar. Het is in Brazilië verplicht om te stemmen, anders krijg je een boete. Die boete heb ik maar voor lief genomen.”

 

Haat in Brazilië 

André vertelt dat de tweedeling tussen het volk en de partijen niet onopgemerkt blijft. “Toen ik laatst in Brazilië was zag ik een verkoper op straat. Hij verkocht vlaggen met fuck Lula, maar ook vlaggen met fuck Bolsonaro. Dit gaf voor mij erg duidelijk de haat tussen de twee aan. Het maakt mij verdrietig en bezorgd om de haat en verdeeldheid in mijn land zo aanwezig  te zien.