Verlichting Willemsbrug nog altijd niet op orde: ‘Nu waarschijnlijk software-problemen’

willemsbrug

Het is niet het jaar van de Willemsbrug. De arme brug kampt al bijna een jaar met verlichtingsproblemen. Begin dit jaar ging elke dag om 17.36 uur het licht aan één kant uit en deze zomer begaven verschillende elektronicaonderdelen het ook nog eens. Die problemen zijn inmiddels verholpen, maar nu is er iets anders aan de hand. Stadsbeheer gaat uit van ‘software-problemen’.

Wat is er aan de hand? De lichten van de Willemsbrug staan over het algemeen aan als het buiten donker is. Maar daar gaat het nu soms mis. Staan de ene keer de lichten wél aan, de andere keer staat de rode sierverlichting uit, terwijl het buiten pikkedonker is.

Haperende software
Kristel van der Heiden van Stadsbeheer is op de hoogte van de situatie. “Dat de tijden waarop de brug wel en niet brandt nog niet op orde is, is bij ons bekend. Hier zijn we nog mee bezig en we hopen dit op korte termijn te kunnen verhelpen. Gelukkig is de sierverlichting inmiddels wel gemaakt.”

Ging het in de zomer bij de kapotte verlichting om de hardware, de nieuwe problemen komen naar verwachting door haperende software. “Maar dat zijn we nog aan het onderzoeken. Als we achterhaald hebben waar het probleem precies vandaan komt, kunnen we het al dan niet via de maker van de software of een aannemer verhelpen.” Hoe lang de situatie gaat duren, is niet bekend.

Sierverlichting stond weken uit
Tussen augustus en oktober brandde de rode sierverlichting van de Willemsbrug wekenlang niet. Dat had alles te maken met een storing aan één kant van de brug. Er waren problemen nadat elektronicaonderdelen aan de noordkant van de brug kapot gingen. Die moesten vervangen worden, maar de levering liet bijna twee maanden op zich wachten. Daardoor besloot de gemeente om dan maar tijdelijk de verlichting van de gehele brug af te sluiten.

De noordkant van de brug kampt al langer met problemen. In januari schreven wij dat de Willemsbrug voor de helft verlicht was en dat de lichten elke dag om 17.36 uur uitsprongen. Ook toen was er sprake van een storing aan het lichtsysteem van de brug. Daardoor was de tijdklok van de lichten in de war geraakt en sprong de verlichting aan de noordkant aan het eind van de middag uit.

Dit was in januari:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

Dit was deze zomer:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)