Volkskracht viert 100-jarig bestaan met 100-jarige en een gift van drie miljoen euro aan de stad

De Kuip, de straattandarts en wipkippen in Rotterdam-Noord: het zijn allemaal projecten in de stad waar Stichting Bevordering van Volkskracht de afgelopen 100 jaar een bijdrage aan heeft geleverd. Dat jubileum heeft de stichting gevierd samen met Maria van der Borden uit IJsselmonde, zij werd eind juli namelijk ook 100 jaar. 

De lijst van projecten waar Volkskracht geld in heeft gestopt is lang, maar vooral ook heel gevarieerd. Projecten zijn ‘alles waar Rotterdammers beter van worden’, vertelt voorzitter Jacqueline Frima. Met een grote bos bloemen bezocht zij de 100-jarige Maria in haar woning: “In al die jaren heeft zij de stad ontzettend zien veranderen en Volkskracht heeft samen met alle Rotterdammers de afgelopen 100 jaar de stad gemaakt met wat het nu is.” 

Marionnette tijdens de opening
Een typische Rotterdamse en iconische plek is De Kuip. In de jaren 30 heeft Volkskracht twintig procent van de bouw gefinancierd. De 100-jarige Maria heeft als klein meisje de bouw van de Kuip bewust meegemaakt en verwachtte toen al wel dat daar veel geluid vandaan zou komen: “Dat ga je vele huizen ver nog horen!”

“Ik ben er weleens geweest”, probeert Maria zich te herinneren. Met behulp van haar aanwezige kinderen blijkt zelfs dat ze één van de marionetten was tijdens de opening van de Kuip in 1937: “Ik zat toen op een gymnastiekclub en had een zwart broekje en wit bloesje aan.” Even later in het gesprek zegt ze dat ze zich weer herinnert dat ze over het veld liep: “We moesten een rondje lopen en die stok in de lucht gooien. Toch een hele mooie herinnering.”

Drie miljoen extra
Jacqueline denkt dat Volkskracht de afgelopen 100 jaar veel mooie dingen heeft gedaan voor Rotterdam: “We noemen altijd grote projecten, maar het gaat juist ook om de wipkippen of de huiswerkklassen.”

Het weggeven van geld aan betekenisvolle projecten houdt nog lang niet op voor Volkskracht. Naast het bedrag dat ze ieder jaar al uitgeven, wil de stichting nog eens drie miljoen euro extra besteden aan Rotterdamse organisaties. Daarvoor zijn de 100 jaar Volkskracht Awards in het leven geroepen “Dat is bedoeld voor mensen of organisaties die nog een droom hebben voor Rotterdam. Bijvoorbeeld een busje voor de voedselbank of een nieuwe dansvloer in je dansclub. Alles kan. Als het maar een droom is waar Rotterdam beter van wordt.” Tot 31 augustus kunnen Rotterdammers hun plan opgeven voor de Volkskracht Awards. Op 4 oktober wordt bekendgemaakt wie het geld ontvangt.