Wijkakkoord Oud-Charlois-Wielewaal geschreven in ‘stickertaal’: puntig en ongenuanceerd

Geen dik pak papier, maar een verkeerspaaltje met daarop allemaal kleurrijke stickers. Op een creatieve manier overhandigde wijkraad Oud-Charlois-Wielewaal woensdagmiddag hun wijkakkoord aan de wethouder. De stickers, ontworpen door Pauline Wiersema, bevatten hoofdpunten uit het wijkakkoord en op deze manier hoopt de wijkraad dat het niet in één of andere la belandt. “En zo’n paaltje van een stoplicht past niet in een la.”

“De ervaring is dat je al snel in een ambtelijke molen terecht komt”, vertelt wijkraadslid Bas Oudenaarden over deze overhandiging. “Dat je een advies geeft en er dan nooit meer wat van hoort. Op deze manier hoop je dat wethouders er dagelijks herinnerd worden aan het feit dat wij bestaan.” De paal met daarop de stickers moet op de werkkamer van wethouder Simons komen te staan. “En ik hoop dat ze herinnerd worden aan die la vol met 39 andere wijkakkoorden.” Zelf kon verantwoordelijk wethouder Simons er niet bij zijn, maar wethouder Versnel was in ieder geval enthousiast.

‘Stickertaal als verzet’
Het wijkakkoord van Oud-Charlois-Wielewaal is tot stand gekomen met behulp van de Nacht Club Academie. Een bureau dat de nacht gebruikt als inspiratie om vaste patronen te doorbreken. Myrthe Krepel begeleidde de wijkraad in dit proces: “Ze moesten een wijkakkoord maken en dan doe je al snel wat hoort. Vanwege veel druk vanuit het ambtelijke apparaat raak je dan ingekapseld door datgene wat dominant is zoals bijvoorbeeld taalgebruik of bepaalde procedures.” En dat ambtelijke kan juist een afstand creëren volgens haar: “Terwijl je kracht als wijkraad is dat je dicht bij de buurt staat.” Zogenoemde stickertaal was daarom de uitkomst: “Je ziet dat overal in Rotterdam. Het is puntig, ongenuanceerd en visueel.”

Volgens Bas was het in ieder geval ‘héél leuk’: “Ik heb ook vier jaar in de gebiedscommissie gezeten en daar was het altijd een stuk minder creatief. Bewoners waren ook echt enthousiast. Het brak echt het ijs.” Ook voor kinderen van 8 was dit een hele toegankelijke manier om een duidelijke boodschap over te brengen, vertelt Myrthe (zie foto): “Een wijkraad weet ook weer waar ze het voor doen.” Bas hoopt dat er in de toekomst meer van dit soort ‘wilde’ trucs worden uitgehaald en Myrthe adviseert andere wijkraden ook om zichzelf uit te dagen: “Doen we dingen zoals het hoort of kunnen we hiermee spelen?”.