Wmo Rotterdam verwacht dat Rotterdammers verhuizen voor aanpassing aan rolstoel

Dat in de wereld van mensen met een berperking niet alles over rozen gaat, weten we inmiddels. Toch komen er soms ook bij Ombudsman Rotterdam – Rijnmond af en toe nog zaken op hun pad waarvan ze denken: ‘hoe is dit mogelijk?’. Zo ook de zaak van Wendy Borgmeijer – Bianchi (27) uit Rotterdam-Zuid. Zij raakte totaal verstrikt in de regelgeving toen ze een relatief simpele aanpassing aan haar rolstoel vergoed probeerde te krijgen.

Wendy lijdt aan Hypermobiele Ehlers-Danlos Syndroom (hEDS). Op dit moment is ze nog in staat om binnenshuis zelf te lopen en buitenshuis zich met een rolstoel voort te bewegen. Toch gaat het voortbewegen van die rolstoel niet altijd even makkelijk. Daarom heeft ze een aanpassing aan haar rolstoel gevraagd bij Wmo Rotterdam. Wendy wil aan beide wielen een elektromotor laten plaatsen (hetzelfde idee als bij een elektrische fiets), die haar kan ondersteunen bij het met de hand voortduwen van haar rolstoel.

Door deze aanpassing wordt haar rolstoel een stukje breder. Ook is de aanpassing die Wendy gevraagd gevoelig voor storingen op het moment dat er met de rolstoel ergens tegenaan gereden wordt. Daarom wil Wmo op dit moment niet overgaan tot het vergoeden van de aanpassing, omdat ze eisen dat de kelderruimte waarin Wendy haar rolstoel opbergt minimaal 90 centimeter breed is. Wendy’s huidige woning heeft een berging met een deur van 80 centimeter breed.

Hiermee komt het er dus op neer dat Wendy zou moeten verhuizen. Maar ook dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ook hier stelt Wmo eisen aan de woning: de woning moet het label ‘rolstoelvriendelijk’ hebben. Dat soort woningen zijn al helemaal amper te vinden. Wendy is om die reden een beetje klaar met het gedoe en heeft Ombudsman Rotterdam – Rijnmond gevraagd om haar te helpen.

Meer zaken zie je in de hele aflevering van OmbudsTV