Zo krijg jij van Gemeente Rotterdam je eigen afvalgrijper om te helpen met het schoonhouden van je wijk

Afval op straat is een blijvend probleem in de stad. Regelmatig komt OPEN Rotterdam klachten over straten vol troep tegen en vorige week publiceerde OPEN een artikel over afvaloverlast op het Eendrachtsplein. Het valt ook op dat Rotterdammers vaak het heft in eigen handen nemen en de straat op gaan om vuil te prikken, maar het is niet altijd even duidelijk waar je aan de materialen kunt komen om aan de slag te gaan. Hieronder zetten we het op een rijtje!

Gemeente Rotterdam doet natuurlijk zelf ook wat in het schoonhouden van de stad; er staan prullenbakken in de publieke ruimte en er regelmatig straatstofzuigers door de stad. Maar, de gemeente biedt dus ook materialen aan aan bewoners om te helpen met het schoonhouden van de stad. Via de website goedbezig.rotterdam.nl kun je deze aanvragen.

Het afval-opruim-pakket van de gemeente bestaat uit afvalknijpers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes. Bij de aanvraag geef je aan of je opruimactie eenmalig is of dat het langdurig is, met hoeveel personen je op pad gaat en wanneer je begint. Als je met meer dan 25 personen een actie start, is het handiger om de gemeente even te bellen. Als je dan eenmaal je aanvraag hebt ingediend, neemt de wijkregisseur contact met je op.

Een andere manier om zelf te helpen met het schoonhouden van de wijk is door een container te adopteren. Dat betekent dat je samen met de gemeente de containerlocatie schoonhoudt. In dit geval krijg je ook een schoonmaakpakket van de gemeente met onder andere o.a. een bezem, stoffer en blik, handschoenen, een knijper, vuilniszakken en een containersleutel. Met de sleutel kun je de container openen om vastzittende vuilniszakken te bevrijden.

Reindert uit Schiebroek gaat al een tijdje door zijn wijk om die schoon te houden. Hieronder zie je hoe hij dat doet!