Zo viert de Pakistaanse Urdu-gemeenschap het Paasfeest: ‘Willen onze cultuur behouden’

Het paasweekend werd uitgebreid gevierd in allerlei kerken in Rotterdam. Zo ook door de Urdu-gemeenschap in de Bergsingelkerk in Rotterdam-Noord. Deze, met name Pakistaanse, groep hecht er veel waarde aan om samen het paasfeest te vieren.

“Ik woon ongeveer 40 jaar in Nederland en ben nu 39 jaar voorganger van de Urdu gemeente Nederland”, vertelt predikant Eric Sarwar. “We hebben momenteel twee kerken. Een in Amsterdam en een in Rotterdam. De Urdu gemeenschap is Pakistaans. Urdu is de naam van de Pakistaanse taal. We zijn onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland”, legt hij verder uit. Er wordt luid gezongen in de kerk tijdens de paasviering. De aanwezigen klappen mee op het ritme en er is ook een band aanwezig.

De viering verschilt in theorie niet van hoe het paasfeest in Nederland gevierd wordt, maar in praktijk zijn er wel verschillen. “Dat is de cultuur”, zegt Sarwar daarover. “Wanneer de dienst begint, zijn wij al bezig met de muziek. We hebben een keyboard, een tamboerijn en er klinkt gezang. We spelen bijvoorbeeld geen orgel”, lacht hij. “We willen graag onze cultuur behouden”, besluit hij.