De bouwopgave is enorm in Rotterdam, want meer dan 90.000 Rotterdammers zijn op zoek naar een huis. Elke dag komen er ook huizen bij in de stad, maar voor wie wordt er eigenlijk gebouwd? Die vraag probeert Zoë te beantwoorden in de derde aflevering van Zoë Zoekt een Huis.
Coördinator en journalist Zoë Pinto e Neto is op zoek naar een huis, over zeven maanden moet zij haar huidige woning verlaten. Zoë woont in een studio van Stadswonen aan de Westzeedijk. Dit is een starterswoning, waarvoor contracten voor 5 jaar worden uitgegeven. Inmiddels woont ze er 4,5 jaar. Ze is al twee jaar aan het zoeken naar een woning en inmiddels loopt de druk aardig op, maar het blijkt praktisch onmogelijk als alleenstaande Rotterdammer om een (betaalbare) woning te vinden binnen Rotterdam.
In het derde kwartaal van 2023 waren 93.276 actief woningzoekenden in Rotterdam; een stijging vergeleken met 2022. En het aantal verhuringen en advertenties voor woningen is sinds 2022 juist gedaald. Dit blijkt uit cijfers van Woonnet Rijnmond. Daarom zoomen we in deze derde aflevering van ‘Zoë zoekt een huis’ in op de vragen: wat is nou eigenlijk het aanbod, hoeveel mensen zijn aan het zoeken en hoe is de verdeling? Sanne van Manen van zet het voor ons op een rijtje.
Van Manen is als architect verbonden aan platform Woonopgave, die samen met onder andere ontwerpers, beleidsmakers en woningcorporaties oplossingen bedenken voor de wooncrisis. Het probleem volgens haar is dat er nú al te weinig huizen zijn voor de groep sociaal en middenhuur; dit zijn huizen voor mensen of gezinnen met een inkomen tot 48.000 euro bruto per jaar. Er is op dit moment een gemiddelde wachttijd van 55 maanden. En er wordt de komende niet genoeg bij gebouwd, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Wie ook dagelijks bezig is met oplossingen voor de wooncrisis, is Annemarieke Van Ettinger-Van Herk, directeur van Maaskoepel; een federatie van 22 woningcorporaties in de regio. “Het idee van de ‘bakfietswijk’ en het slopen van sociale woningen is inmiddels achterhaald”, zegt Van Ettinger-Van Herk. “Wat dat betreft hebben we lessen geleerd.” Maaskoepel heeft daarom het manifest ‘GewoonWonen’ gedeeld waarin concrete ideeën staan voor oplossingen voor het woningtekort.
Zo kun je denken aan bouwversnelling, waarin het bouw- en vergunningsproces van een project gestandaardiseerd wordt. Dit kan ook gekopieerd en geplakt worden binnen de regio. Andere oplossingen zijn het opsplitsen van grotere woning of het realiseren van kleinere woningen voor de grote groep alleenstaanden op zoek naar een woning. “Er moeten gewoon meer sociale woningen gebouwd worden”, sluit Van Manen aan.
Of dit snel genoeg gaat voor Zoë is nog maar de vraag. Inmiddels is door Stadswonen haar huurcontract voor haar starterswoning aan de Westzeedijk opgezegd. Blijf haar zoektocht volgen via openrotterdam.nl en heb jij de gouden tip? Of wil jij ook je verhaal delen? Mail naar [email protected] of laat een reactie achter op onze socials.