010nu weekoverzicht: viering Keti Koti, brand Keilewerf, Aloha sluit deuren en Blijdorp krijgt miljoenen euro’s 

Een drukke nieuwsweek in Rotterdam. Naast de herdenking en viering van Keti Koti was er deze week ook een grote brand op de Keilewerf. OPEN Rotterdam sprak verslagen ondernemers die alles kwijt zijn. Daarnaast moet restaurant Aloha zijn deuren (onverwachts) sluiten en ontvangt Diergaarde Blijdorp 18 miljoen euro. 

Brand op de Keilewerf
Tientallen ondernemers zijn hun werkplek kwijt na een grote brand bij creatieve broedplaats de Keilewerf. “Waar vind je een plek zoals de Keilewerf? Niet hier meer’’, zegt Robert Stoop, die tot vandaag hier een werkplaats had. De emoties lopen hoog op bij de ondernemers. Ondertussen wordt er nagedacht over praktische zaken na de brand.

Er is inmiddels veel geld opgehaald via crowdfundactie. Bekijk die hier.

Viering en herdenking Keti Koti
OPEN Rotterdam en Rijnmond zenden op vrijdag 30 juni live uit tijdens de herdenking van het slavernijverleden. De regionale en lokale omroep bundelen de krachten voor een gezamenlijke thema-uitzending.

De uitzending bestaat uit een tafelgesprek in de studio en live verslag vanaf locatie. De studiopresentatie is in handen van Tahmina Akefi van Rijnmond en OPEN-presentator Sherill Samson. Zij ontvangen en interviewen Peggy Bouva en Gordon Sana. OPEN-verslaggever Sushmita Lageman doet verslag vanaf de locatie bij het Slavernijmonument in Rotterdam.

Restaurant Aloha sluit deuren
Restaurant Aloha sluit na tien jaar. Het restaurant was gevestigd in Bluecity, het voormalige zwemparadijs Tropicana. Eigenaar Femke Snijders laat op de website en Instagram van Aloha weten dat de sluiting een direct gevolg is van de opzegging van het huurcontract door Bluecity.”Een tijdje terug kreeg ik te horen dat BlueCity mijn huurcontract opzegt, omdat ze gaan herontwikkelen. Ze kiezen hiermee in mijn ogen voor het grote geld, zero fucks given voor de energie en talloze investeringen die Aloha sinds 2013 in het gebouw heeft gebracht.”

Lees hier meer.

Diergaarde Blijdorp ontvangt 18 miljoen euro
Jarenlang was het één van de eerste gebouwen die je zag bij binnenkomst in Diergaarde Blijdorp: de rijksmonumentale Rivièrahal, bij de oude ingang. Dit gebouw uit 1940 is ontworpen door Sybold van Ravesteyn en het is de hoogste tijd voor een verbouwing en die gaat er nu eindelijk van komen. De hal in neobarokke/functionalistische stijl krijgt een nieuwe bestemming en het Rotterdamse college geeft een bijdrage van 18 miljoen euro.

Lees hier meer.