1 miljoen van provincie voor nieuwe autoveer tussen Rozenburg en Maassluis: ‘De vraag is of het genoeg is’

Provincie Zuid-Holland gaat 1 miljoen euro uitgeven om weer een autoveer tussen Maassluis en Rozenburg te laten varen. De bedoeling is dat rederij Damen één van de oude autoveren koopt van de oude exploitant en deze gaat repareren. Rob Smith van de actiegroep Rozenburgers in Actie is ‘hoopvol gestemd’: “Maar de vraag is of het gaat lukken van die 1 miljoen.”

Al lange tijd is de verbinding tussen Rozenburg en Maassluis niet optimaal. De autoveer ging kapot en is sinds oktober 2022 uit de vaart. Ook de fiets- en voetveer werd in mei stopgezet en vervangen door onder andere een partyboot en bussen. Hierdoor zijn bewoners vooral genoodzaakt om een stuk om te rijden. Het geld is dus meer dan welkom: “We zijn hier niet ongelukkig mee.”

Volgens Rijnmond zou een reparatie aan de oude autoveer ongeveer zes weken in beslag nemen en is dit waarschijnlijk een tijdelijke oplossing: “Formeel moet de provincie de opdracht om een autoveer te exploiteren openbaar aanbesteden. Maar actiegroep Rozenburg in Actie is bang dat zo’n proces jaren gaat duren.”

Lees ook: Geen veerdienst meer tussen Rozenburg en Maassluis: ‘Bijzonder onplezierig’

Fiets- en voetveer
Momenteel vaart er dus een partyboot tussen Rozenburg en Maassluis. “Het is niet ideaal”, vertelt Rob. “Overdag vaart de partyboot en ‘s avonds kun je de bus pakken.” Ander goed nieuws is wel dat er vanaf 11 juli weer een fiets- en voetveer gaat varen. Deze zal drie keer per uur gaan varen en is voor in ieder geval de komende twee jaar. “Dat is dan een blijvertje en dat is prettig om te weten.”

Acht van de zestien oud-medewerkers worden naar verluidt overgenomen. Verder is het nu aan de curator of de oude autoveer verkocht kan worden aan Damen.