Burenruzies los je op met de vrijwilligers van Advieslijn Woonoverlast Rotterdam en Buurtbemiddeling

Het kan soms met de kleinste misverstanden begonnen zijn en tientallen jaren aanslepen: ruzie met de buren. Hoe los je dat nu op als je er samen niet uitkomt? Zolang er geen geweld, bedreiging of andere strafbare feiten in de weg liggen, kunnen de vrijwilligers van Advieslijn Woonoverlast Rotterdam (AWR) en Buurtbemiddeling uitkomst bieden.

Als je er eindelijk klaar voor bent om een conflict met je buren voor eens en altijd te tackelen, kan je eerst contact opnemen met de Advieslijn Woonoverlast Rotterdam. Een vrijwilliger zal je te woord staan, in eerste instantie je verhaal aanhoren en vooral de kans geven om de frustratie eruit te laten. Vervolgens geeft AWR een aantal adviezen hoe je het conflict zelf op kan lossen. In meer dan de helft van de gevallen leidt deze adviezen al tot een oplossing. Als je er dan nog niet uitkomt, kunnen de vrijwilligers van Buurtbemiddeling in beeld komen.

Buurtbemiddeling kan via de advieslijn worden ingeschakeld, maar ook politie, gemeente en woningbouwcorporaties kunnen Buurtbemiddeling vragen om hulp bij het zoeken van een oplossing voor een burenruzie. Als beide partijen akkoord zijn, zullen twee vrijwilligers van Buurtbemiddeling eerst beide partijen apart spreken en vervolgens een zogeheten derde gesprek inplannen. In dit gesprek zitten beide partijen onder begeleiding van Buurtbemiddeling bij elkaar om zo samen tot een goede oplossing te komen.

Deze reportage is onderdeel van de serie Oploskoffie, mede mogelijk gemaakt door Ombudsman Rotterdam – Rijnmond. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam, de opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.