Dansende Ellen Verkoelen en Vincent Karremans in ROPOPO-videoclip

Politici Ellen Verkoelen en Vincent Karremans dansen in videoclip van ROPOPO, de populaire Rotterdamse Politieke Podcast van OPEN Rotterdam met Ferrie Weeda en Tara Lewis. Waar kwam deze podcast eigenlijk ineens vandaan?

Praten over politiek kan ook leuk zijn. Dat concluderen Ferrie Weeda en Tara Lewis tijdens een borrel van OPEN Rotterdam. Zouden ze niet een podcast beginnen? Om hen heen knikt iedereen enthousiast (en een tikkeltje aangeschoten).

Een paar weken later lopen ze samen met Ferrie’s hond Trix in Het Park. “Wat hadden we nou ook alweer bedacht?”, verzucht Ferrie. Gelukkig heeft Tara voorgesorteerd op dit geheugenverlies en tovert een audiofragment tevoorschijn! “Inhoudelijk nieuws, smeuïg gebracht, smeuïg nieuws, inhoudelijk gebracht”, horen ze Ferrie tussen het geroezemoes door declameren.

Het raamwerk voor de podcast is geboren. Alleen, moeten ze zelf wel of niet op de voorgrond treden? Ferrie denkt dat mensen hen misschien irritant zal vinden. Tara denkt dat dit juist de aantrekkingskracht kan zijn. “Misschien moeten we het maar gewoon gaan doen.”

In een week tijd wordt in moordend tempo een podcast opgetuigd, van locatie, gasten tot een draaiboek. Tussendoor wordt geposeerd voor het stadhuis voor fotograaf Florian Braakman en in de kelder van kunstenaar Matthijs Vlot de jingle ingezongen. “De beste podcastjingle van Europa”, noemt Volt-raadslid Imane Elfilali het aanstekelijke deuntje.

In de allereerste aflevering van ROPOPO wordt wat afgelachen en geroddeld met Ellen Verkoelen (50 Plus) en Arno van der Veen (Socialisten 010). Met ruim 200 luisteraars zijn Tara en Ferrie tevreden, de kop is eraf! Vanaf dan maken ze tot na de verkiezingen elke week een ROPOPO. Van de zoektocht naar het mysterie achter de pornosite van de VVD tot huidadvies voor Robert Simons. ROPOPO is elke week een politieke rollercoaster bomvol sappige nieuwtjes, spraakmakende interviews, obscure reportages en hilarische momenten. Ondertussen worden de spannende verkiezingen gevolgd (tot de allerlaatste afterparty in de KeerWeer), de installatie van de gemeenteraad en de formatie.

Terugkomende thema’s zijn huisdieren, homotypes (‘otters’, ‘cubs’) en de liefde voor zang. Zo schrijft Tara een verkiezingshit voor Richard Moti en improviseert Ferrie het ‘Formeerlied’. Inmiddels wordt vanuit het stadhuis tot (zelfs) in Amsterdam elke twee weken reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe ROPOPO.

Een trouwe luisteraar laat weten: “Ik ben een groot fan van ROPOPO. Ik luister namelijk niet naar inhoudelijke podcasts. Ik vind het fijn dat RPP zo fluffy is. Het is voor mij de enige manier om iets van politiek op te steken.”

Na zeven afleveringen beleeft ROPOPO alweer een hoogtepunt, met een heuse videoclip op de populaire jingle. Als achtergronddansers zijn luisteraars van het eerste uur Ellen Verkoelen (50 Plus) en Vincent Karremans (VVD) bereid om samen met de voetjes van de vloer te gaan. Ferrie maakt een moodboard (Blondie meets gabber meets Dynasty), waarna Vincent in een een Australian-trainingspak wordt gehesen en Ellen een kek sjaaltje om het hoofd krijgt geknoopt.

Ellen: “‘ROPOPO is lekker Rotterdams en recht voor z’n raap dus hartstikke gers.”

Vincent: “Een onwijs leuke en rappe politieke podcast, gemaakt door de enige twee linkse Rotterdammers die wél humor hebben en de politiek én zichzelf niet te serieus nemen.”

Ropopo is een tweewekelijkse laagdrempelige podcast over de Rotterdamse politiek, met inhoud, humor en een beetje tempo. Smeuïg nieuws, persoonlijke inzichten, gasten en discussie. De eerdere afleveringen van de podcast luister je hier.