Fotografe Sebiha Öztas ontdekt Rozenburg: ‘Het is ook gewoon een stukje Rotterdam’

7_Sebiha Oztas_Rozenburg

De Nieuwe Waterweg bestaat 150 jaar. Dit viert OPEN Rotterdam met de podcast serie Waterwegverhalen. Vijf Rotterdamse fotograferen laten zich inspireren door deze serie door het wonen en werken langs de rivier vast te leggen. In deel vier van de fotoserie gaat fotografe Sebiha Öztas met haar dochter op pad naar Rozenburg waar natuur en industrie samen lijken komen.

Sebiha laat zich inspireren door de podcast van Marijke Sonneveld-Dijkman: “Rozenburg, het groene schiereiland midden in de Rotterdamse industrie.” Waarin Marijke vertelt over hoe ze het groene en rustige gebied probeert te beschermen voor verdere urbanisering. “Ik kan me goed voorstellen dat als je bent opgegroeid in groen dorp als Rozenburg je hard je best doet om je thuis te behouden”, zegt Sebiha.

Sebiha Östaz 0

Over de fotografe

Sebiha Öztas werkt onder andere als fotograaf voor het NRC Handelsblad, maar is op een latere leeftijd begonnen met fotografie. Ze werkte voor een woningcorporatie, maar vond fotografie altijd leuk en interessant om mee bezig te zijn. Ze studeerde naast haar fulltime baan af aan de Fotovakschool van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Rotterdam. Door zich te omringen met anderen artistieke personen vond Sebiha de passie in haar vak. Nu combineert ze zowel haar werk bij de woningcorporatie als het fotograferen. “Ik doe beide omdat ik merk dat de combinatie tussen werken voor een bedrijf en voor mezelf, me meer rust geeft.”

2_Sebiha Oztas_Rozenburg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met haar drie kinderen en een fulltime carrière zit Sebiha niet stil. Zo is ze geselecteerd als GUP New Photo Talent 2020, en in november 2019 won ze de aanmoedigingsprijs van de Keep an Eye Fotovakschool Grant met haar project ‘Rebirth’, over transgenders binnen de Turkse gemeenschap in Turkije.

1_Sebiha Oztas_Rozenburg

Wat betekent water voor je?

“Ik heb nooit wat met water gehad en ik hield ook nooit echt van zwemmen. Toch is dit in de laatste jaren veranderd. Als ik nu onder de douche sta voel ik dat ik wegdroom onder het water, dat geeft een gevoel van vrijheid. Net als hoe de meeste mensen zich vrij voelen tijdens het zwemmen. Voor mij is dat anders omdat ik een hoofddoek draag. Tijdens het zwemmen moet ik een boerkini aan. Toch verlang ik naar het gevoel van vrijheid in het water en onder douche komt dit gevoel het meest in de buurt.”

7_Sebiha Oztas_Rozenburg

Wat vond je van het gesprek met Marijke Sonneveld-Dijkman

“Ik vond het interessant om naar het gesprek te luisteren omdat ik nog nooit in Rozenburg ben geweest. Bijzonder om te zien hoe mensen zo dicht bij de stad wonen, maar tegelijkertijd ook zo ver. Ik kan me goed voorstellen dat Marijke juist ervoor kiest om in Rozenburg te wonen vanwege het water, het groen en de rust en dan overvallen wordt door industrie en nieuwe bewoners.”

9_Sebihxa Oztas_Rozenburg

Hoe was het om de route te lopen?

“Ondanks dat het een rustige plek was werd ik in begin niet echt rustig omdat ik er met een bepaald doel heenging. Ik herkende de route meteen, ook al was ik er nooit geweest. Ik wilde wat moois maken en mensen fotograferen, maar ik kwam niemand tegen. Het leek hierdoor alsof ik was verdwaald. Later voelde ik me rustig en bedacht me ‘het is ook gewoon een stukje Rotterdam’. Ik vond vooral het contrast tussen het groen en de industrie heel erg mooi. Ik kom zeker een keer terug!”

3_Sebiha Oztas_Rozenburg

Waarom heb je voor deze foto’s gekozen?

“Qua selectie zul je zien dat daar er een hoop portretten tussen zitten. Je ziet industrie, het groen en bijzondere planten en bloemen die me opvielen. Ik heb een klein stukje van het strand gefotografeerd. Je kan duidelijk zien dat het strand een soort van afgelegen is, maar ook best dichtbij lijkt te zijn.”

4_Sebiha Oztas_Rozenburg

Is je blik op de Nieuwe Waterweg veranderd?

“Ik heb geen idee waar ik naar luisterde tijdens de podcast. Toen ik langs de plekken liep die werden besproken herkende ik wat Marijke vertelde en zo ontstond mijn eigen verbintenis met Rozenburg. Het stukje dat zo lang bij Rotterdam hoort heb ik nu pas echt ontdekt. Daarom zou ik echt een keer terug willen met de boot en de kinderen om toch even lekker te lopen in de wind en te genieten van een onontdekt stukje stad.”

10_Sebiha Oztas_Rozenburg

In 2022 vieren we het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. OPEN Rotterdam maakte in samenwerking met Dore van Duivenbode en Inge Janse de vijfdelige podcast serie Waterwegverhalen waarin de verhalen verteld worden van Rotterdammers die langs de rivier wonen. Beluister alle afleveringen van de podcast terug op de kanalen van OPEN Rotterdam.