Video | Historische beelden: De avonturen van de Rotterdamse ballonpionier Willem Pottum

Filmhobbyist Bas Romeijn heeft opnieuw historische amateurbeelden van Rotterdam gerestaureerd tot een hedendaagse video. Dit keer komt hij met ‘De avonturen van ballonpionier Willem Pottum’. OPEN Rotterdam zendt regelmatig video’s van de filmhobbyist uit.

Willem Pottum is ballonpionier werd in de tijd dat de luchtvaart nog in de kinderschoenen vaak ingehuurd als stuntman en publiekstrekker bij de opening van een evenement of tentoonstelling.

In de video van Bas Romeijn zien we beelden van Pottum tijdens een parachutesprong bij de feestelijke opening van het vliegveld Waalhaven. Ook toont Romeijn de speciale act van Pottum op 4 mei 1930 tijdens de virtuele voetbalwedstrijd tegen de Rode Duivels. Het ”Rotterdamsch Nieuwsblad’ transformeerde daarvoor het hele Hofpleingebied met luidsprekers omdat de echte wedstrijd plaatsvond in Amsterdam.

De enige plek waar de ballonpionier ongehinderd op kon stijgen was het dak van het krantengebouw aan de Coolsingel. Deze en meer beelden van Pottum zijn de zien in onderstaande video.

Bekijk hier de andere video’s van Romeijn: