Kast van Mevrouw Pelger uit de Tweebosbuurt naar Depot Boijmans Van Beuningen

De servieskast van Mevrouw Pelger uit de Tweebosbuurt wordt opgenomen in de collectie van Verhalenhuis Belvedere in Depot Boijmans van Beuningen. Grarda Pelger (83) overleed op 28 oktober en had zich jarenlang ingezet tegen de sloop van de Tweebosbuurt. Donderdag wordt de kast opgehaald. “… een kast die voor altijd het verhaal van mevrouw Pelger kan vertellen”, vertelt Linda Malherbe van het Verhalenhuis.

Mevrouw Pelger was geen onbekende voor het verhalenhuis; tien jaar geleden werd een fotoalbum van haar tentoongesteld in het Verhalenhuis. De kast die nu wordt opgehaald draagt niet alleen de verhalen van Mevrouw Pelger met zich mee, maar ook die van de eigenaren voor haar. De kast was namelijk een familie-erfstuk haar Tante Miep, een stiefzus van de oma van mevrouw Pelger. Andere spullen van mevrouw Pelger krijgen een plek in de collectie; vier stoelen, een tafel en een grote staande klok.

Verhalenhuis Belvedere x Depot Boijmans Van Beuningen
De collectie waaraan de spullen van mevrouw Pelger worden toegevoegd krijgt een eigen ruimte in Depot Boijmans Van Beuningen. “Het Verhalenhuis is een plek voor immaterieel erfgoed, maar meubels, spullen en kleding zijn ook voertuigen om verhalen te vertellen. Het is fijn dat we die spullen nu allemaal bij elkaar kunnen brengen”, vertelt Malherbe. Met deze collectie starten het Verhalenhuis en Boijmans het eerste community-depot van de wereld. “We verzamelen erfgoed van mensen en gemeenschappen, objecten vanuit verhalen en niet vanuit de kunsthistorische waarde.” Malherbe geeft aan dat de collectie nooit af is, Rotterdammers kunnen altijd objecten blijven toevoegen, als gift of in bruikleen, “en soms kunnen objecten ook weer weggaan.”

Er wordt nog hard aan de collectie gewerkt; naar verwachting is het volgend jaar te bekijken.