Gemeente Rotterdam staat voor een behoorlijke opgave: zo’n 80 speeltuinen, verspreid over de hele stad, moeten de komende jaren of gerenoveerd of geheel vernieuwd worden. Zo’n gevalletje slopen en helemaal vernieuwen staat in het Vroesenpark in Blijdorp. Maar ja, wat zet je dan neer in zo’n nieuwe speeltuin? Tijd om de buurt, en in dit geval de jeugdige gebruikers, maar eens te vragen wat zij nu graag zouden willen.
Dat participeren, of ZIMM’en zoals de ombudsman zelf het graag noemt, is de afgelopen jaren met wisselend succes toegepast door de gemeente. In een eerdere aflevering van Oploskoffie vertelde Ombudsman Rotterdam – Rijnmond al dat het voor ambtenaren vaak ingewikkeld kan zijn om met ‘de inbreng van bewoners werkend beleid te maken dat ook financieel en politiek levensvatbaar is’. Om die reden geeft kinderombudsman Stans Goudsmit graag een pluim aan de ambtenaren die betrokken zijn bij de speeltuin in het Vroesenpark: “Een van de belangrijkste kinderrechten is het recht op meepraten en meebeslissen, de twee M’en in ZIMM’en. Een speeltuin is voor veel kinderen echt een belangrijke plek in hun leven. Heel goed dat de gemeente hier zo voortvarend de mening van ‘de gebruikers’ peilt”.
Via een online vragenlijst en een inspraak-evenement op 28 augustus wist de gemeente zo’n 280 kinderen en andere buurtbewoners te bereiken. Volgens wijkregisseur Ronald van Golden een mooi aantal: “Dat was heel verrassend die dag, dat er kinderen vanaf 3 jaar tot aan 16 jaar een mening hadden hierover. Dus je krijgt dadelijk wel iets dat mede gekozen is door de gebruikers van de speeltuin”. Nu gaat een ontwerper met alle input en budgetten aan de slag en als die klaar is, gaat de gemeente nogmaals terug naar kinderen uit de wijk om het ontwerp te laten zien en te kijken of de wensen voldoende zijn meegenomen.
Deze reportage is onderdeel van de serie Oploskoffie, mede mogelijk gemaakt door Ombudsman Rotterdam – Rijnmond. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam, de opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.