Deze maatregelen moeten schade tijdens jaarwisseling in Rotterdam voorkomen

Gemeente Rotterdam is begonnen met het treffen van maatregelen om eventuele schade door brandstichting of vandalisme tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Ook andere organisaties bereiden zich voor op oudjaarsavond. Deze voorzorgsmaatregelen moeten schade als bij de Coolsingelrellen van 19 november voorkomen.

Ondanks het algeheel vuurwerkverbod sluit de gemeente uit voorzorg verschillende prullenbakken en ondergrondse containers. Zo is het bijvoorbeeld vanaf maandag 27 december niet meer mogelijk om textiel in de daarvoor bestemde containers te weg te gooien. Rotterdammers moeten uiterlijk 4 januari hun afval en textiel weer kwijt kunnen. Ook sluit de gemeente 1.500 openbare afvalbakken af. Alle gfe-containers en een deel van de containers voor huisvuil en papiercontainers worden 31 december afgesloten. Op 2 januari gaan de containers weer open.

Artikel gaat verder onder foto.

Rotterdammers die tussen 30 december en 2 januari hun auto willen parkeren, moeten extra opletten. De gemeente sluit namelijk 640 parkeerautomaten af met een stalen kap, ook om schade voorkomen. De normale parkeertarieven gelden nog op deze dagen, echter houdt handhaving rekening met de afgesloten automaten.

Niet alleen de parkeerautomaten worden afgesloten, ook PostNL neemt maatregelen. Het postbedrijf sluit in aanloop naar de jaarwisseling brievenbussen af met een speciale strip om te voorkomen dat post beschadigd raakt door vuurwerk. De oranje bussen worden donderdag 30 november afgesloten en tussen 1 en 2 januari is het wegbrengen van een brief weer mogelijk. Toch een spoedje? Dan kun je je post gewoon kwijt bij een PostNL-punt in de buurt.

Geen Check, Felyx of GO-Scooters
Toch de straat op? Dan is het goed om te weten dat aanbieders van deelscooters zoals Check, Felyx en GO Sharing de scooters tijdens oudjaarsdag van de straat halen. “Houd de apps van de aanbieders goed in de gaten,” adviseert Aboutaleb. Het kan namelijk zijn dat een aantal scooters al vanaf woensdag 29 december uit een paar Rotterdamse wijken verdwijnen. Ondanks de escalatie op de Coolsingel hebben de rellen niet meteen gevolgen voor Rotterdamse gebruikers van deelscooters. Toch willen de aanbieders extra schade en daarbij komende gevolgen voor de gebruikers liever voorkomen.

Vuurwerk verboden tijdens de jaarwisseling
Net als vorig jaar is het in heel Nederland tijdens de jaarwisseling van 2021 en 2022 verboden om vuurwerk te verkopen, vervoeren, te bezitten of af te steken. Het kabinet wil zo voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten en de druk op de zorg nog verder toeneemt. Wie toch vuurwerk afsteekt, riskeert een boete tussen de €100 en €250, afhankelijk van hoeveel vuurwerk je bij je draagt. Eerder konden Rotterdammers hun oude vuurwerk op verschillende locaties in de stad inleveren.