Niet alleen op de wereld: Stichting Join-Us helpt eenzaamheid onder jongeren aan te pakken

De 16-jarige Selma heeft als kind niet de makkelijkste jeugd gehad. Haar schommelende gezondheid leidde tot extreem pestgedrag op school, waardoor Selma te maken kreeg met angsten en eenzaamheid. Totdat ze bij Stichting Join-Us terecht kwam. In ‘Niet alleen op de wereld’ vertellen Selma en vrijwilliger Rob de Wit aan hosts Vanity en Annelieke hoe de stichting jongeren als Selma kan helpen met eenzaamheid.

“De eenzaamheid begon best wel vroeg”, vertelt Selma. “Ik was een vrolijk kind en wilde altijd met iedereen spelen. Maar toch werd ik gepest.” Het pesten werd erger toen er bij Selma op jonge leeftijd een tumor werd gevonden. “Ik had zoveel school gemist en bevond mezelf niet meer tussen de mensen, waardoor de kinderen mij nog meer begonnen buiten te sluiten. Ze maakten echt in mijn gezicht duidelijk dat ik het eenzame meisje was.”

Uiteindelijk dankzij een leraar kwam Selma terecht bij het project Join-Us. “De bedoeling van Join-Us is om jongeren een veilige omgeving te geven waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en van elkaar dingen kunnen leren”, legt Rob uit. “De jongeren hebben zoveel negatieve ervaringen met andere jongeren, dat verbindingen aangaan met leeftijdsgenoten heel eng kan zijn. Maar hier proberen we ze te laten zien dat niet alles alleen maar negatief hoeft te zijn en dat mooie verbindingen óók mogelijk zijn.”

Niet alleen op de wereld
In ‘Niet alleen op de wereld’ gaan ervaringsdeskundigen Annelieke Joosten en Vanity Girigori in zes afleveringen dieper in op eenzaamheid onder jongeren en spreken niet alleen met de doelgroep, maar ook met hulpverleners en organisaties.

Sinds de coronapandemie is het aantal eenzame jongeren gegroeid. Maar liefst één op de vier jongeren zou op dit moment kampen met eenzaamheid. Problemen thuis, psychische problemen, isolatie, armoede en huiselijk geweld kunnen bijdragen aan eenzaamheid. Als het langdurig aanhoudt, kan het grote gevolgen hebben. Zo kunnen psychische problemen zoals depressiviteit en stress toenemen en kan het leiden tot slaapproblemen en andere fysieke klachten.

‘Niet alleen op de wereld’ is elke woensdag vanaf 18.00 uur te zien bij OPEN Rotterdam TV.