Rotterdammers aan de voorjaarsschoonmaak tijdens Landelijke Opschoondag

De lente staat voor de deur. Daarom is het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende Landelijke Opschoondag. Hierbij gaan ‘rommel rapende’ Nederlanders de straten op om zwerfafval op te ruimen. Mocht het je niet lukken mee te doen aan de opschoondag op zaterdag 18 maart, dan kun je altijd aansluiten bij de actie ‘aan de slag voor een plasticvrij Hoge Bergse Bos’ op zaterdag 25 maart.

Voorjaarsschoonmaak
Op maandag 20 maart begint de lente officieel en hier horen dan ook de kriebels bij. Niet per se alleen de ‘ vlinders in de maag’ maar vooral de schoonmaak behoefte; een frisse start van het nieuwe seizoen. Het huis moet opgeruimd, de stofnesten worden de deur uit gebonjourd, alle gaten en kieren worden blinkend schoon geschrobd en de wintertruien mogen de opbergdozen in. Niet alleen het huis verdient een flinke poetsbeurt maar ook de rest van je omgeving. Om die reden vindt jaarlijks wereldwijd the World Clean up Day plaats. In 2021 plukten een aantal Rotterdamse kanjers op deze dag de straten leeg in de wijken Schiebroek en Pernis.

Landelijke Opschoondag
Tijdens de landelijke opschoondag, die op 18 maart valt, worden op verschillende plekken door het land activiteiten georganiseerd om de straten, velden, pleinen en bossen schoon te plukken. Door heel Nederland heen zorgen 3.7188 deelnemers zorgen er met 3.182 opschoonacties voor dat het zwerfafval verdwijnt. Helaas is al het zwerfafval niet op een dag te ruimen. De bedoeling is dat je als groep de straat op gaat en een opschoon rondje loopt. Hierbij kun je ervoor kiezen al het zwerfvuil te ruimen maar er kan ook werk worden gestoken in het verwijderen van bijvoorbeeld kauwgom van bankjes in een park. Vele handen maken altijd licht werk, dat zagen we al eerder bij deze schoonmaakactie door de zakkenvullers van Bloemhof.

Hoge Bergse Bos plastic vrij
Tijdens de actie ‘Aan de slag voor een plasticvrij Hoge Bergse Bos’ op zaterdag 25 maart, kunnen deelnemers kiezen voor het plasticprikken en plasticvissen. Tijdens de activiteiten ga je de plas op in een kano om het plastic uit het water te vissen of je kunt gaan prikken met een bingo kaart. Deze actie is een onderdeel van het project ‘ Plasticvrije Rotte ambassadeurs’ een initiatief van Stichting Plezierrivier en Plastic Whale Rotterdam. Hoewel de Rotte niet direct door het bos stroomt, zijn de wateren en natuur wel met elkaar verbonden en daarom is het van belang alles zo schoon mogelijk en plastic vrij te houden.

Plastic Whale vist vaker in de wateren in en rond Rotterdam. Ook de kinderen uit Rotterdam Noord staken eerder de handen uit de mouwen om de Rotte weer op te schonen.