Iets willen weten, een directe vraag stellen en een antwoord krijgen: zo simpel lijkt het vaak. Toch ontdekte presentator Jet Sol tijdens haar tweede reis naar Indonesië dat dit niet altijd zo werkt. Ze ging op zoek naar haar wortels en wilde meer leren over het land dat haar vader in de jaren ’50 met zijn familie moest verlaten. “Dat betekende voor mij dat ik heel veel vragen ging stellen aan de mensen daar, maar ook aan de familie. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.”
Sindsdien heeft Sol meters boeken verslonden en blijft ze graven naar kennis. Wat ze leert, deelt ze graag met haar zoon Rodin. Ze wil hem ooit meenemen naar Indonesië: “Ik wil dat je het ziet, want het is onderdeel van jouw DNA. Iets waarvan ik hoop dat je het omarmt.”
Verantwoordelijkheid
Overdracht van kennis en perspectieven speelt ook een belangrijke rol bij Anja Brand. Haar man Hein was Surinaams en overleed toen haar dochters tien en twaalf waren. Dit betekende dat Brand zijn perspectief in haar eentje moest proberen door te geven aan hun dochters. “Ik voel me misschien wel dubbel verantwoordelijk, omdat hij als zwarte man in deze samenleving is opgegroeid en natuurlijk ook snapt waar zij mee zitten”, legt Brand uit. “Ik, als geprivilegieerde, witte vrouw – ondanks dat ik hun moeder ben – heb daarin de plank ook misgeslagen omdat ik me er niet bewust van was.”
Nu deelt Brand kennis en bewustzijn over de Rotterdamse koloniale en slavernijgeschiedenis tijdens stadstours. “Wat ik in me meedraag, dat is sowieso mijn man. Via hem ben ik ook wie ik nu ben”, aldus Brand. “En wat ik verder in me meedraag is die enorme wens: ik gun het ons als stad, land en wereldbol dat we in harmonie met elkaar samenleven, want er valt zoveel van elkaar te leren.”
Wat Draag Je Mee?
De interviews met Anja Brand, Jet Sol en Rodin Lutz zijn onderdeel van de serie ‘Wat Draag Je Mee?’. Hierin gaan we in gesprek met Rotterdammers die op verschillende manieren verbonden zijn met het koloniale en slavernijverleden. Hoe werkt deze geschiedenis door in het heden? Welke uitdagingen moeten zij overbruggen in hun dagelijks leven? En wat geven zij door aan de toekomst? In andere woorden: Wat dragen zij mee?
In vier afleveringen horen we de verhalen van acht Rotterdammers. Onderwerpen zijn ondernemerschap, het overdragen van gedeelde geschiedenis en cultuur en intergenerationeel trauma. De complete serie is hier terug te kijken.
De serie ‘Wat Draag Je Mee?’ is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam. Gemeente Rotterdam heeft geen invloed op de inhoud.