Speeltuin Beverwaard begint 2023 zonder bestuur: ‘Meer deurwaarders dan spelende kinderen’

Opnieuw geen subsidie en grote schulden. Daarom is het oude bestuur inclusief een groot deel van de vrijwilligers van Speeltuin De Stormpolder eind 2022 failliet verklaard of opgestapt. Zonder vrijwilligers lijkt er geen nieuw bestuur te komen en blijft beheerder Ron de Keyzer als enige over. “Ik probeer de speeltuin nu draaiende te houden.”

Ondanks de kerstvakantie en een kunststof ijsbaan is het woensdag niet druk in de speeltuin. Het is regenachtig en alleen wat BSO-kinderen maken gebruik van de baan. Beheerder Ron vertelt aan OPEN Rotterdam enkele jaren na de oprichting te zijn begonnen als vrijwilliger bij De Stormpolder. Inmiddels wordt hij door een gemeenteregeling betaald, maar hij maakt zich zorgen over de toekomst: “Ik hoop dat er snel meer vrijwilligers komen en een nieuw bestuur die het werk weer op kan pakken. Anders wordt het soberder dit jaar.”

‘Vrijwillig wakker liggen’
Sinds het nieuwe jaar is de speeltuin onderdeel van BSW (Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam). Zij ondersteunen verschillende Rotterdamse speeltuinen. Mirella de Jager was één van de oud-bestuursleden en de dochter van oprichter Gerard Bons. Omdat het vorige bestuur zich in de steek gelaten voelde, stapte zij eind 2022 op. Het is volgens haar zonde dat er op deze manier wordt omgegaan met de speeltuin: “Uit liefde en passie heb ik dit jaren vrijwillig gedaan voor de wijk. Ik heb het afgelopen jaar meer deurwaarders dan spelende kinderen gezien. Tot 2020 waren we een wereldbedrijf met genoeg omzet, maar door de coronacrisis en het wegvallen van subsidies zijn we in de schulden geraakt.”

Ook een crowdfundactie in 2022 mocht niet baten. BSW hoopt zo snel mogelijk een nieuw bestuur te kunnen aanstellen. “Het is een tussenoplossing”, vertelt Bas Goedendorp van BSW. “Voor de zomer zal er nog geen nieuw bestuur zijn, maar hopelijk wel een paar nieuwe vrijwilligers.” Daarmee hoopt hij een nieuwe club mensen warm te maken om in het bestuur van de speeltuin te gaan. “Ook hopen we door extra programmering dat de speeltuin weer een logische plek wordt om naartoe te gaan, want het is één van de mooiste in Rotterdam.”

‘Kans op geen activiteiten’
Zonder bestuur ziet Ron het echter somber in om in z’n eentje de kar te trekken. “Als ik in mijn eentje met Pasen bijvoorbeeld overzicht moet houden en daarnaast dan ook nog een activiteit zoals eitjes zoeken moet regelen, dan wordt dat wel lastig.” En eigenlijk is het op dit moment al lastig met de opening in het nieuwe jaar. “Ik heb zelf maar vijftig euro ingelegd om wat snoep en eten in te kopen, zodat ik in ieder geval geen lege kantine heb”, vertelt hij. Uiteindelijk hoopt hij dat met het bewaren van de bonnetjes dat financieel allemaal nog wel goed komt.

Toch blijft Ron ook redelijk nuchter onder de situatie: “Het is natuurlijk ook nog maar twee á drie dagen dat ik alleen sta. Dus ik kan er nog niet zoveel over zeggen en anders wordt het soberder dit jaar. Dan kunnen we een aantal activiteiten gewoon niet door laten gaan”, besluit hij.

Oud-bestuursleden zeggen echt niet meer in het nieuwe bestuur te willen.