Tienduizenden Rotterdammers zijn niet beschermd door een dijk

In Rotterdam wonen de meeste mensen beschermd door een dijk, soms erg diep gelegen gebied. Tienduizenden mensen wonen echter buitendijks. Zij zijn niet beschermd door een dijk, maar de grond ligt wel hoger. De derde aflevering van de serie ‘Zeespiegels’ roept hier vragen over op en kijkt naar de toekomst: de zeespiegel stijgt, en hoe bereiden we ons daar op voor? Wat is wijsheid?

‘Ik ben blij dat ik niet in een diepe polder woon, want als er dan iets gebeurt, overstroomt het echt’, vertelt bewoner Nette Scheepstra van het Noordereiland. ‘Ik zit hier veiliger.’ Het is niet langer de vraag óf de zeespiegel gaat stijgen, maar wanneer en vooral: hoe gaan we ermee om? Waar gaan we nieuwe huizen bouwen? Hoe hoog komen de nieuwe wegen en leidingen? Moeten we wel een nieuwe metro bouwen? Het zijn allemaal vraagstukken waar nu over na gedacht moet worden, zodat we later geen spijt krijgen.

Zeespiegels
Het klimaat verandert, de bodem daalt en de zeespiegel stijgt. Wat betekent dat voor Rotterdam? Op korte en lange termijn? In de serie ‘Zeespiegels’ wordt er onderzoek gedaan en wordt gesproken met deskundigen en beroepsmatig betrokken mensen in de stad. Zij spiegelen ons waar wij op dit moment staan in dat proces.

Kijk hier alle afleveringen.