Vervolgopleiding voor jongeren met een beperking enorme stap: ‘Ik zie er tegenop’

Een te hoog studietempo, gebouwen die niet toegankelijk zijn voor rolstoelen en onbegrip van mede-studenten. Voor jongeren met een beperking die van speciaal onderwijs afkomen is de overgang van middelbare school naar vervolgonderwijs enorm. Dat is ook de conclusie die kinderombudsman Stans Goudsmit trekt na het doen van een groot onderzoek naar het leven van jongeren met een beperking in Rotterdam.

Voor de basis-, en middelbare school is er de mogelijkheid om (indien nodig) te kiezen voor speciaal onderwijs. Dit zijn scholen waarbij schoolgebouwen, lesmethoden en onderwijzers gespecialiseerd zijn in het accommoderen en begeleiden van kinderen met een beperking. Bodhi Sripal zit op zo’n school: Koninklijke Visio School in IJsselmonde. “Het is gewoon een hele kleine fijne school waar ik een goede band heb met mijn docenten en die precies weten welke hulpmiddelen ik nodig heb. Daarnaast heeft iedereen op deze school een beperking. Hierdoor word je én snel begrepen én ben je ook niet anders dan anderen,” aldus de 16-jarige Bodhi.

Op het MBO of HBO is dat een heel ander verhaal. Daar is geen speciaal onderwijs voor en dat heeft Morwena Pleines (23) uit Hellevoetsluis geweten. Na haar speciaal onderwijs middelbare school ging zij rechten studeren aan het Albeda aan de Weena. “Alles ging op het tempo van iemand zonder beperking. Er zijn dagen dat ik daar geen moeite mee heb. Op een slechte dag heb ik constant stuiptrekkingen door mijn ziekte cerebrale parese (CP) raak ik helemaal uitgeput en heb ik geen energie meer om gefocust de lesstof in mij op te nemen,” zegt Morwena. Daarnaast ervaart Morwena problemen met het feit dat ze niet met haar rolstoel zoals iedereen door de voordeur de school binnen kan en dat zowel docenten als medeleerlingen geen idee hebben hoe ze met iemand als Morwena moeten omgaan.

Bodhi heeft nu 4 Havo succesvol afgerond en zal na haar examenjaar ook de overstap moeten maken. “Ik zie daar wel tegenop. De fijne plek die deze school nu voor mij is, zal mijn vervolgopleiding niet zijn. Dat is best spannend. Maar, ik ga het wel doen. Ik doe het voor mijzelf.”

Meer hierover zie je in de hele aflevering van OmbudsTV/.