VIDEO | Verkiezingen010: De Stem van Rotterdam in de Agniesebuurt laat zich horen

Volgend jaar maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. In de ‘Stem van Rotterdam’ gaat OPEN Rotterdam de wijken in. Door middel van het invullen van een vragenlijst kunnen Rotterdammers aangeven wat er speelt hun wijk en wat er beter kan. Deze keer zijn we in huis van de wijk De Banier in de Agniesebuurt om de vragenlijsten te overhandigen.

In Huis van de Wijk De Banier neemt beheerder Aron de vragenlijsten in ontvangst. Vervolgens gaan we in gesprek met de medewerkers en een bezoekers van het Huis van de Wijk over wat er allemaal speelt in de wijk in Noord.

Problemen met jongeren
Zo waren er in de Agniesebuurt de afgelopen periode veel problemen met jongeren, maken we op uit de gesprekken. “Jongeren van onze wijk gingen in gevecht met jongeren uit andere wijken”, aldus Aron. Dit probleem hebben de bewoners zelf aangepakt, onder andere door samen te werken met handhaving en politie.

Medewerker van het Huis van de Wijk Ilona ziet juist problemen bij ouderen. “Die wonen nu bijvoorbeeld in een heel groot huurhuis waar ze al dertig jaar zitten. Daarom is de huur heel laag, misschien maar 300 of 400 euro.” Er zijn wel kleinere ouderenwoningen beschikbaar, die in sommige gevallen gepaster zijn, maar de kosten daarvan zijn te hoog, vindt ze. “Zo’n woning kost al snel 800 of 900 euro, dat kunnen veel ouderen die het moeten hebben van een AOW niet opbrengen”

De Stem van Rotterdam
De komende tijd gaat OPEN Rotterdam ook de andere wijken in. Om meer vragenlijsten te verspreiden en natuurlijk ook om met wijkbewoners in gesprek te gaan. De gesprekken en de antwoorden op de vragenlijsten gebruiken we om Rotterdamse lijsttrekkers te bevragen. Ook spelen ze een rol in ‘de Stem van Rotterdam panelgesprekken’: een serie met echte Rotterdammers over de lokale politiek die in 2022 op OPEN Rotterdam te zien is.

Wil jij ook een vragenlijst invullen en je stem laten horen, maar ben je ze nog niet tegengekomen in jouw wijk? Dan kan je de lijst ook online invullen. Je vindt de vragenlijst hier.