Waterwegverhalen: Latif wil niets liever dan werken in de Schiedamse haven, maar kan alleen wachten

In de podcastserie Waterwegverhalen maken journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse vijf wandelingen met bewoners en gebruikers van de Nieuwe Waterweg. In deze aflevering lopen we met eind twintiger Latif door de Wilhelminahaven in Schiedam, de Syrische vluchteling en werktuigbouwkundige verblijft aan de Buitenhavenweg, op opvangboot De Nassau.

Latif (die vanwege z’n privacy niet met z’n naam en foto op de site wil) zoomde via zijn mobiele telefoon in op Google Maps. Veel water zag hij op de kaart, waarschijnlijk zou zijn volgende slaapplek een boot zijn. Vanuit Eindhoven werd de twintiger naar Schiedam overgeplaatst.

Latif loopt hard langs het water, wandelt vaak naar de Maasdijk en door de haven. Tijdens het lopen ziet hij de sporen van afval. Samen met zijn medebewoners van De Nassau regelt hij vuilniszakken en prikstokken en plukken de jongens de lege blikjes, sigarettenpakjes en plastic zakjes uit het gras en van de kade. De groep vindt aansluiting bij de Schiedammers, gaat op stage bij de Zeekadetten in de Wilhelminahaven.

“Ik weet de weg naar m’n tandarts”, zegt de jongen. “Fiets zo naar m’n Nederlandse les.” De kleine herkenningspunten geven zijn leven grip. “Je moet klein, lokaal beginnen om iets op te kunnen bouwen. Als je leven onzeker is, kun je niet vooruit.” Het liefst zou Latif als werktuigbouwkundige in de haven werken waar hij nu slechts doorheen mag lopen.

Hij neemt ons mee vanaf de Buitenhavenweg door de buurt waar hij langer had willen blijven. Twee weken na onze wandeling is Latif weer overgeplaatst. Een nieuwe opvanglocatie, dit keer in het zuiden van het land en schrijft hij: “Vlakbij het water, maar in the middle of nowhere.” Ook het schip De Nassau is inmiddels uit de Schiedamse haven vertrokken.

Kunt u twintiger Latif aan een stage of traineeship helpen, als werktuigbouwkundige of op managementgebied bij een technisch bedrijf? Neem dan contact op met [email protected]

Over de podcast Waterwegverhalen
In Waterwegverhalen gaan journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse op stap met Rotterdammers die verbonden zijn met het water van de Nieuwe Waterweg. Deze rivier verbindt al 150 jaar het gebied tussen Hoek van Holland en het Eiland van Brienenoord. Wat zijn de gevolgen van deze ‘snelweg’ die de stad doorkruist? En hoe is het om hieraan te wonen? Van ondernemers aan de kade tot arbeiders in de haven: loop en luister met ons mee in onze vijfdelige podcast-serie, en je zult de Nieuwe Waterweg nooit meer hetzelfde ervaren.

Waterwegverhalen is een podcast van OPEN Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door 150 Jaar Vooruit Nieuwe Waterweg, een reeks verhalen over leven langs en met de rivier. Meer afleveringen luisteren? Zoek dan in je favoriete podcastapp naar OPEN Rotterdam en abonneer je op dit kanaal.