Laatste ‘Waterwegverhalen’ over de toekomst van de belangrijkste rivier van Rotterdam

Dit jaar stroomt de Nieuwe Waterweg 150 jaar vanaf de Noordzee naar Rotterdam. Tijdens het festival op het Eiland van Brienenoord gingen de makers van de podcastserie Waterwegverhalen, Dore van Duivenbode en Inge Jansen, ter ere van dit jubileum live in gesprek met bewoners, betrokkenen en futuristen. Ze spraken over de toekomst van de belangrijkste rivier van Rotterdam.

Sinds het opnemen van de vijfdelige podcast-serie is er veel gebeurd met de hoofdpersonen van de podcast: Zo is de Syrische vluchteling Latif, die tijdens het opnemen van de podcast nog in Schiedam op een schip woonde, alweer naar Vlissingen overgeplaatst en strijdt de Rozenburgse Marijke voor de laatste natuur in de haven. “We sluiten de podcast-serie af met een blik op de toekomst”, vertellen Dore en Inge vanuit de Theatertent op het Eiland van Brienenoord.

Visionair
Gerard Steenbergen, projectdirecteur van 150 jaar Nieuwe Waterweg, schuift als eerst aan. Samen met Dore en Inge blikt hij terug op de geschiedenis van de Waterweg. “Het idee van Caland om de Nieuwe Waterweg te maken markeert zo’n ongekend grote ontwikkeling voor de stad. Het veranderde echt alles op het gebied van water en scheepvaart. Binnen negen maanden vaarde al de eerste lijndienst van Rotterdam, door de Nieuwe Waterweg, naar New York.

Nieuwe visionairs zoals Caland hebben we ook in 2022 nodig, meent Gerard. Eén van die visionairs is Ties Rijcken. Hij kijkt met een tamelijk onconventionele blik naar het water: “Het water komt, maar wees niet bang.” Daarnaast werkt hij aan een plan voor de toekomst, ‘Samen Sterk’. “Het kan wel eens gebeuren dat de Maeslandkering niet sluit. Die kans is klein, maar hij is er wel. Je zou natuurlijk de Maeslandkering kunnen afbreken en één nieuwe stormkering kunnen bouwen met een kleinere faalkans, maar dat is vrijwel onmogelijk. Dus waarom niet een éxtra stormkering te bouwen, waardoor de algehele faalkans kleiner wordt?” legt Ties uit.

Naast Gerard en Ties schuiven ook Fadime Oğuz, eigenaresse van Fadi op het Noordereiland, componist Joost de Jong, die de muziek voor deze serie componeerde, en Marina Baas aan. Hoe kijken zij naar de toekomst? Waar zijn ze bang voor? En wat zijn hun ideeën?

In 2022 vieren we het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. OPEN Rotterdam maakte in samenwerking met Dore van Duivenbode en Inge Janse de vijfdelige podcast serie Waterwegverhalen waarin de verhalen verteld worden van Rotterdammers die langs de rivier wonen. Beluister alle afleveringen van de podcast terug op de kanalen van OPEN Rotterdam.