Wie mogen aan de slag met budget van Citylab010?

Heel wat Rotterdamse initiatieven zijn woensdagavond blij gemaakt met een startbedrag van Citylab010. Er is drie miljoen euro verdeeld onder 46 plannen binnen de thema’s ‘Aantrekkelijke stad’, ‘Meedoen’, ‘Nieuwe economie’ en ‘Werkgelegenheid’. Een stadspark in West, menstruatievriendelijkere scholen, onderzoek naar duurzame textielverf van schimmels: de plannen zijn zeer divers, maar stuk voor stuk Rotterdams.

De ruim 275 plannen die zijn ingediend worden beoordeeld door een jury van twaalf Rotterdammers. In het uitgebreide juryrapport worden alle 46 initiatieven toegelicht. De toegekende bedragen variëren tussen de 12.000 en 100.000 euro.

Jongeren
Opvallend zijn de vele plannen voor de jeugd van de stad. Een paar voorbeelden: uitgeverij Wilde Haren gaat kinderboeken maken waarin kinderen van kleur de prinses of superheld zijn, Skateland aan de Piekstraat krijgt geld voor een verbouwing om zich te ontwikkelen tot het beste skatepark van Nederland en met Quardin kun je straks muziek produceren vanaf je eigen Rotterdamse pleintje in een koffer! De Plasklas helpt de allerkleinsten eerder uit de luier en CurrentStart! probeert voortijdig schoolverlaters buiten het circuit van criminaliteit houden.

Duurzaam
Ook afgekeurd voedsel is een thema dat vaker terugkomt in de winnende plannen. Zo gaat Stichting Brouwen voor de realisatie van een circulaire voedsel- en kruiden-hub. Hier worden grote partijen afgekeurd voedsel door cliënten van Pameijer zodanig behandeld dat het alsnog gebruikt kan worden in de horeca. Fruit Luid gaat druiven die nu weg gegooid worden verwerken tot wijn en andere, alcoholvrije dranken in een Rotterdamse wijnmakerij. Mixblik gaat lokaal geproduceerde groenten omtoveren tot ingeblikte lekkernijen. Dat doen ze samen met laaggeletterde migrantenvrouwen, die ze op deze manier tegelijkertijd ondersteunen in een leerwerk-traject zodat het voor deze vrouwen mogelijk wordt om uit de bijstand te komen.

De Rotterdamse initiatieven richten zich niet alleen op voedsel, er zijn ook veel winnaars die zich richten op zuinig zijn met spullen. Zo krijgt het idee van de Ebike Accu Dokter maarliefst 100.000 euro om accu;s van elektrische fietsen te repareren; daarmee krijgt Rotterdam een volledig nieuwe service die deze fietsen zo een tweede leven geeft. Solar Carpet maakt oprolbare zonnepanelen en ​​Living Light – Park 2.0 wil de Rotterdamse parken en groenstroken duurzaam verlichten door middel van elektriciteit uit planten.

Benieuwd naar alle plannen? Hier vind je alles terug en OPEN Rotterdam blijft uiteraard de plannen volgen.