Geen opvang, geen hulp: nieuwe ongedocumenteerden vallen tussen wal en schip zonder BBB-regeling 

Voor 22 mensen die altijd al gebruik maakten van de bed-bad-broodregeling is er, sinds de gemeente gestopt is met de regeling, opvang. Maar de nieuwkomers? Die kunnen op dit moment nergens terecht. Stichting ROS en de Pauluskerk hebben daarom eind vorige week de noodklok geluid in een brief aan de gemeenteraad: “Met klem willen wij u wijzen op moties die aangenomen zijn en in praktijk niet werken.”

Sinds dit jaar is de gemeente Rotterdam gestopt met de bed-bad-broodregeling, de regeling waarmee vijf gemeenten in Nederland geld kregen voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Per 1 januari is deze regeling minister Faber (PVV) afgeschaft. Rotterdam heeft besloten om de kosten voor de opvang niet zelf te financieren

22 ongedocumenteerden waren het hier niet mee eens en dienden een bezwaar in. Zolang dit bezwaar nog loopt, hebben deze 22 recht op onderdak. Zo oordeelde de rechtbank in Rotterdam eind vorig jaar. 

OPEN Rotterdam was bij die rechtszitting en maakte er een reportage van.

Geen plek voor nieuwkomers in nood 

Maar voor nieuwe nieuwkomers? Daar is geen plek voor. En dat merken zowel de Pauluskerk als Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS). Bij de Pauluskerk alleen al hebben er in de afgelopen twee maanden maar liefst twintig mensen aangeklopt die dringend opvang nodig hadden. Zij hadden allen – vóór het afschaffen van de BBB-regeling – passende opvang kunnen krijgen. Het gaat hierbij om mannen en vrouwen, waarbij sommigen van ouder dan 65 jaar. Alleen kwetsbaar en sommigen ook medisch kwetsbaar. 

Het ROS ziet eenzelfde trend. In een brief aan de gemeenteraad beschrijven zij casussen van situaties die zij in de afgelopen twee maanden hebben meegemaakt. Zo hebben er twee Marokkaanse zussen, waarvan één in een rolstoel zit en 24 uur per dag medische hulp nodig heeft, aangeklopt bij de stichting, evenals een gezin uit Tadzjikistan met twee zieke baby’s en een hoogzwangere Colombiaanse die dreigde op straat te belanden. 

Rijk en minister nemen geen verantwoordelijkheid 

“Ook voor ongedocumenteerde Rotterdammers in nood moeten er minimale voorzieningen zijn”, vinden de twee partijen. De stichting heeft voor nu in ieder geval de zwangere vrouw opgevangen, evenals het gezin met de zieke baby’s. Maar: “Dit is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van het Rijk en de minister, maar die neemt die verantwoordelijkheid nu niet.”

Het ROS en de Pauluskerk drukken de gemeenteraad in de brief op het hard dat een “minimum aan voorzieningen in de stad voor de meest kwetsbare mensen,

gedocumenteerd of ongedocumenteerd” een “noodzakelijk goed is”. Ook benadrukken de beide partijen dat, dit “met de oude LVV-infrastructuur goed te organiseren” is en dat het “goedkoper is dan mensen op straat te laten verkommeren”. “Een eventuele rekening kan te allen tijde alsnog bij de minister worden neergelegd.”