Ondernemers Keilewerf krabbelen op na grote brand

Heel Rotterdam leeft mee met de ondernemers en kunstenaars van Keilewerf 1 tijdens en na de allesverwoestende brand op 28 juni van dit jaar. De wervers krijgen niet alleen veel steunbetuigingen, er wordt met crowdfundingsacties ook veel geld opgehaald voor de getroffen ondernemers. In de maanden na de brand pakken veel ex-Wervers hun leven en werk weer op. Sommigen met een nieuwe werkplaats, anderen vanuit huis. De één met volle overgave en de ander met twijfels over de toekomst.

Ko de Kok is kunstenaar en tattooartist. Samen met vriend Florian huurt hij voor vele jaren een ruimte in Keilewerf 1. Zijn atelier gebruikt hij om te tatoeëren, maar ook en voornamelijk om bezig te zijn met zijn kunst. Van tekeningen, tot decors en performance art. In het atelier ligt veel van zijn levenswerk opgeslagen. Op de vroege ochtend van de brand belt Ko vol ongeloof zijn vriend Florian: “..en die was wel heel serieus, die zei bereid je maar voor op het ergste.”

Leven omgegooid
Ko werkt op dit moment voornamelijk vanuit huis. Dat vindt hij prima. Hij wordt nog dagelijks geconfronteerd met de brand: “Dan ben ik weer wat kwijt en dan denk ik: ‘Oh ja, dat is ook verbrand’.” Toch heeft de vernietigende ochtend ook nieuwe deuren geopend, waardoor Ko nu helemaal voor zijn kunst gaat.

Fleur Verbaas en Amara van der Ree zijn samen ‘De Verbaasde Ree’. Voor de brand was dit een interieur webshop die ook vintage interieur events organiseerde. Fleur en Amara besluiten die ochtend eerst thuis te verzamelen om even tot bedaren te komen. Al snel vertrekken ze, net als veel andere Wervers, naar Marconiplein. “Dat was heel erg verdrietig om iedereen zo te zien. Iedereen ziet zijn harde werken en ziel en zaligheid voor zijn ogen verbranden.”

Fleur zegt dat ze wendbaarder is geworden door de gebeurtenissen. Na de brand dachten ze al snel: “We moeten door.” En ze moesten ook door, want enkele weken later stond er een vintagebeurs op de agenda. Die hielden ze in Oase, de bar waar de Wervers in de ochtend van de brand ook samenkwamen om met de brandweer te praten. Ze hebben veel steun gevoeld van klanten en andere Rotterdammers: “Het was alsof wij De Notre Dame waren.”

Willemijn Sneep heeft een reconstructie gemaakt van de brand. Hoe kon het bijvoorbeeld dat zo veel ondernemers onverzekerd waren? En wat is de rol van de gemeente in deze situatie? Lees het volledige verhaal op Vers Beton.

Dit verhaal is een samenwerking tussen OPEN Rotterdam en Vers Beton en is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.