Dat er veel huizen leegstaan in Rotterdam weten we en dat een deel daarvan al heel lang leeg staat, weten we ook. Maar sommige huizen staan we héél lang leeg. Aan de Elfstedenstraat staat zo’n huis – het spookhuis van de buurt. Al meer dan 20 jaar is het onbewoond en, volgens de gegevens uit het kadaster, is het pand van iemand die al meer dan 20 jaar geleden is overleden.
“Het ziet er niet uit, het nodigt uit tot ruitjes ingooien en kinderen in de buurt denken dat er spoken zijn”, aldus een van de buurtbewoners. De directe buurman van het pand laat weten dat hij er veel last van heeft: “Ik heb last van het lekkende dak en de tuin.” Een paar jaar geleden was de tuin zo overwoekerd, dat de bramen langzaam de tuin van de buren in begonnen te groeien. Toen hebben de buren gezamenlijk besloten om de tuin zelf maar te gaan onderhouden. Dat doen ze nu nog steeds.
Erfrecht
Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat de leegstand in Rotterdam het afgelopen jaar iets is toegenomen en dat inmiddels 5790 woningen al meer dan een jaar leegstaan. Dat het pand op naam staat van iemand die overleden is, komt volgens onderzoek van het Kadaster vaker voor. In totaal staan er in het kadaster – een database met informatie over ál het vastgoed in Nederland – ruim 340.000 objecten op naam van een overleden persoon. Deze objecten staan op naam van meer dan 260.000 personen en meer dan 100.000 van die personen zijn al langer dan 10 jaar overleden. Precies het geval bij het pand in Sportdorp.
Dat een pand op naam staat van iemand die is overleden, kan voorkomen omdat bepaalde documenten die nodig zijn om dit soort zaken te registreren, niet verplicht aan Het Kadaster hoeven te worden gegeven. En als het niet duidelijk is van wie een pand precies is en de woning wordt bijvoorbeeld gebruikt voor criminele activiteiten of fraude, dan is het lastiger om in te grijpen, omdat je niet weet wie er precies verantwoordelijk is voor het pand. Gelukkig lijkt daar bij het pand in Sportdorp geen sprake van. Maar wat is er dan wel aan de hand?
Leegstand in Rotterdam
Al sinds 2024 doen we bij OPEN Rotterdam uitvoerig onderzoek naar leegstand en dat heeft al een reeks verbazingwekkende verhalen opgeleverd. We vonden lege, monumentale woningen op de Ebalstraat, honderden lege sociale huurwoningen in Vreewijk, dichtgetimmerde panden in Carnisse, een illegale verbouwing aan de Havenstraat, bleek onenigheid tussen de gemeente en corporaties over de cultuurhistorische waarde voor leegstand te zorgen en brachten we met al jullie tips een klein stukje van de leegstand in Rotterdam in kaart.
Ook doken we de cijfers in. Het CBS heeft de leegstandscijfers in de afgelopen maand weer geüpdatet en daaruit blijkt dat de leegstand in Rotterdam in 2024 iets is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal lege woningen is met 90 toegenomen tot 12820. Ook zijn er, zoals eerder al te lezen in dit artikel, ook meer woningen die al langer dan een jaar leegstaan – 40 meer, 5790 in totaal.
Sinds de start van ons onderzoek vorig jaar, heeft de gemeente ook haar eigen onderzoek gedaan. De resultaten waren niet mals en voor wethouder Chantal Zeegers aanleiding om verder te ‘verkennen’ of er meer zicht kan komen op de leegstand van corporatiewoningen. Dit terwijl uit het onderzoek van de gemeente bleek dat het leegstandspercentage onder corporatiewoningen met 4.4% vrij laag was, zeker als je dat vergelijkt met de 19.2% leegstand onder de particuliere verhuurders. De corporaties reageerden dan ook verrast op de commentaren van de wethouder.
Of het onderzoek van de gemeente daadwerkelijk gaat leiden tot een leegstandsaanpak, zoals bijvoorbeeld een leegstandsverordening, moet in het tweede kwartaal van dit jaar duidelijk worden. Zo’n verordening zou er in ieder geval voor kunnen zorgen dat wij niet nog een keer zo’n spookhuis als in Sportdorp tegenkomen. En meldt tot die tijd leegstand in jouw buurt vooral bij OPEN Rotterdam!