Vastgoedbeurs Pompenburgflat: ‘Niet slopen is lucratiever’

Pal voor de Pompenburgflat vond vrijdagmiddag een pop-up vastgoedbeurs plaats. Niet een echte, maar wel eentje om aandacht te vragen voor de eventuele sloop van de flat. Er moet namelijk een stukje spiksplinternieuw Rotterdam verrijzen op deze plek. Totaal onnodig vinden SP en bewoners: “Je kan het gebouw schoonmaken en dan ziet het er als nieuw uit.”

Brochures prijzen aan hoe uniek de Pompenburgflat is in Rotterdam. Qua gebouw, maar ook de indeling van de 226 woningen. Ook zijn er sfeerimpressies van het pand in een toekomstig en groene Coolsingel. “Er is recentelijk nog voor 3,2 miljoen euro gerenoveerd”, vertelt Emin Basoglu van de SP. “Zoals de daken en zogenoemde Climarad ventilatiesystemen. Slopen is echt zonde.”

‘Blijven protesteren’
Helmuth Tjemmes (79) woont al 12 jaar aan de Pompenburg en kreeg las in de krant dat zijn woning plaats moet maken voor het nieuwbouwproject. Sindsdien voeren bewoners actie, maar door de coronacrisis kon dat niet echt goed van de grond komen. “Daarom organiseren we deze vastgoedbeurs en dat blijven we voorlopig doen.” Ook Havensteder was vrijdag uitgenodigd: “Ik hoop vooral op meer begrip, maar natuurlijk ook dat er wordt besloten om niet te slopen.”

Lees ook: Bewoners Pompenburgflat protesteren tegen sloopplannen sociale huurwoningen

Mocht de sloop wel doorgaan en Helmuth zijn woning uit moeten dan organiseert hij een zwarte dag: “En ik weet niet waar ik heen ga, maar ik ga niet die nieuwe toren in. Die nieuwe woning is qua vierkante meter groter, maar de indeling is slechter en heeft geen plek voor al mijn spullen.” Volgens Emin is de sociale samenhang in ieder geval een stuk minder: “Er is maar één plan en één toekomstbeeld, terwijl dat nu al z’n effecten heeft.”

Naar verluidt volgt in maart een beslissing over de eventuele sloop van de flat.