Terugblik op de Rotterdamse hoogte- en dieptepunten van 2021

Wat een jaar is het geweest! OPEN Rotterdam heeft, met jullie hulp, zoveel verhalen mogen vertellen. Kijk mee naar de hoogte- en dieptepunten van 2021.

2021 begon met een frisse duik in de Kralingse Plas voor veel mensen is de nieuwjaarsduik spannend, maar er zijn ook zwemmers die elke week in het ijskoude open water zwemmen.

In januari zijn de Rotterdammers gaan protesteren tegen de avondklok die bekend werd gemaakt tijdens de persconferentie. Dit zorgde voor veel vernieling en bezorgde mensen. De relschoppers zorgden voor een ravage op en rond de Beijerlandselaan. Meerdere winkels werden geplunderd. Wat vonden de Rotterdammers van de avondklokrellen? “Ik heb me hier voor het eerst onveilig gevoeld”.

Dit jaar was er ook goed nieuws! Groenteboer Rinus mocht na een massaal ondertekende petitie op zijn oude vertrouwde plek in het Oude Noorden blijven staan. Zijn vergunning was verjaard en in de eerste instantie wilde gemeente Rotterdam het niet verlengen. Door de petitie is daar verandering in gekomen.

Na een flinke verbouwing mocht ook de Coolsingel weer open in april. De bekendste straat van Rotterdam waarbij er door de verbouwing voor automobilisten jarenlang maar één rijrichting beschikbaar was en fietsers bijna dagelijks weer nieuwe route moesten nemen. Nu is er weer meer ruimte voor verkeer.

Aan diezelfde Coolsingel ging eind april de Primark open. Rotterdammers waren enthousiast, want de wachtrij was tot aan de Koopgoot.

11 juni was voor onze redactie een bijzondere dag, want toen hoorden we dat OPEN Rotterdam opnieuw is uitgeroepen tot ‘Lokale omroep van het jaar’. Wij zijn nog steeds ontzettend trots op het team en alle Rotterdammers!

Onze stadsgenoten doen ook bijzondere dingen. Skimboarder Adrien Raza maakte een wel heel bijzondere oversteek over het water aan de Heemraadssingel. Hij is ook nog eens viervoudig Europees kampioen.

Helaas zijn er ook minder mooie momenten in 2021. De 15-jarige Joshua komt door messengeweld om het leven. Zijn wijk, Beverwaard rouwt met een stille tocht om het grote verlies van de jongen. Er wordt met deze tocht ook aandacht gevraagd voor de problematiek in de wijk.

In Amerika was er een discussie gaande over hoe vaak je jezelf en je kinderen zou ‘moeten’ wassen. OPEN vroeg naar aanleiding van deze discussie aan Rotterdammers hoe vaak zij eigenlijk douchen.

In augustus liepen duizenden demonstranten van de Erasmusbrug naar het Stadhuisplein. Ze wilden afdwingen dat de overheid weer festivals en (muziek)evenementen toestaat.

Ook een groep gedupeerde moeders protesteerde dit jaar, maar dan tegen de afhandeling van de toeslagenaffaire. Volgens veel moeders ontbreekt er nog veel aan oplossingen. Zo’n 100 a 150 mensen verzamelden zich ‘s ochtends op het Stadhuisplein en liepen met spandoeken en flyers richting het belastingkantoor.

In november liep een protest tegen het vuurwerkverbod en het coronabeleid uit de hand op de Coolsingel. De politie werd bekogeld met vuurwerk en stenen en er zijn meerdere politievoertuigen ernstig beschadigd, waarbij er zeker een volledig is uitgebrand.

Gelukkig werd er ook nog een beetje gedanst dit jaar. De Surinaamse dansgroep Jen’starts uit Rotterdam vierde dit jaar haar 15-jarig jubileum. Wekelijks beoefenen zij de dansstijlen Awasa, Banamba en Alèkè.

Tot slot ging OPEN Rotterdam dit jaar van donderdag 16 december 16.00 uur tot vrijdag 17 december 16.00 uur weer 24 uur lang live met Studio Eendracht. In deze liveshow, gemaakt in samenwerking met alle bewoners van pand Bureau Eendracht, halen we geld op voor Heilige Boontjes. Tijdens het programma hebben we hartverwarmende gesprekken gehad met interessante Rotterdammers en inspirerende initiatieven.